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Combating food waste and promoting repair: changing patterns of sale and consumption as cornerstones of an evolving legal framework for a resource efficient circular economy

English title Combating food waste and promoting repair: changing patterns of sale and consumption as cornerstones of an evolving legal framework for a resource efficient circular economy
Applicant Heselhaus Sebastian
Number 185604
Funding scheme NRP 73 Sustainable Economy
Research institution Institut für Öffentliches Recht Rechtswissenschaftliche Fakultät Universität Luzern
Institution of higher education University of Lucerne - LU
Main discipline Legal sciences
Start/End 01.09.2019 - 31.08.2022
Approved amount 349'836.00
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Keywords (5)

resource efficiency; circular economy; reducing food waste; promoting repair; consumer information

Lay Summary (German)

Lead
Das Forschungsprojekt untersucht, welche rechtlichen Instrumente die Lebensmittelverschwendung bekämpfen und die Lebens- und Nutzungsdauer von Produkten verlängern und dabei einen Beitrag zu einer ressourceneffizienten Kreislaufwirtschaft leisten können.
Lay summary

Hintergrund
In den letzten Jahren hat sich die Nachfrage nach Gütern und Lebensmitteln weltweit verschärft und ein Ende dieser Entwicklung ist noch nicht abzusehen. Gleichzeitig ist die Lebens- und Nutzungsdauer vieler Güter gesunken und es wird ein hoher Anteil an Lebensmitteln weggeworfen. Diese Situation erfordert Massnahmen, den Konsum von Gütern und Lebensmittel nachhaltiger zu gestalten. Gefragt sind geeignete rechtliche Rahmenbedingungen und Verhaltensänderungen, nicht nur bei der betroffenen Industrie, sondern auch bei den Konsumentinnen und Konsumenten, die eine ressourceneffiziente Kreislaufwirtschaft ermöglichen.

Ziel
Ziele sind die Entwicklung konkreter rechtlicher Massnahmen zur Unterstützung bereits laufender Projekte zur Vermeidung von «food waste» und zur Förderung von Reparaturen. Des Weiteren wollen wir Anreize entwickeln für Industrie, Hersteller sowie Konsumentinnen und Konsumenten, Güter langlebiger zu gestalten und sorgsamer zu nutzen, beziehungsweise, Lebensmittel effektiv zu kennzeichnen, um eine möglichst optimale Verwertbarkeit zu gewährleisten. Nicht zuletzt werden wir einen Rechtsrahmen für eine ressourceneffiziente Kreislaufwirtschaft aufzuzeigen.

Bedeutung
Die Ergebnisse des Forschungsprojektes werden unmittelbaren Nutzen in der Schweiz haben. Bestehende Ansätze zur Vermeidung von «food waste» und zur Förderung von langlebigen Produkten und Reparaturen werden unterstützt und neue werden entwickelt. Dadurch wird das Abfallaufkommen in der Schweiz reduziert und der Ressourcenverbrauch verringert. Die Reduktion der Nahrungsmittelverluste ist ein erklärtes Ziel der Agenda 2030 und wird im Ziel für nachhaltige Entwicklung Nummer 12 ‘Nachhaltige Konsum- und Produktionsmuster’ unter Punkt 12.3 ausdrücklich erwähnt. Das Projekt leistet einen Beitrag zur Erreichung dieses Zieles.


Direct link to Lay Summary Last update: 22.07.2019

Lay Summary (French)

Lead
Le projet de recherche entend déterminer quels instruments juridiques permettent de lutter contre le gaspillage alimentaire et de prolonger la durée de vie de produits, afin de contribuer à une économie circulaire utilisant efficacement les ressources.
Lay summary

Contexte
Au cours des dernières années, la demande de biens et de denrées alimentaires a progressé dans le monde entier et un inversement de tendance n’est pas prévu. Parallèlement, la durée de vie de nombreux biens a diminué et une part importante de produits alimentaires est jetée. Cette situation requiert des mesures afin d’orienter la consommation de biens et de produits alimentaires vers un modèle plus durable. Il faut un cadre juridique approprié et des changements de comportement non seulement de la part de l’industrie concernée mais aussi des consommatrices et consommateurs pour favoriser une économie circulaire utilisant efficacement les ressources.

Objectif
L’objectif est de développer des mesures juridiques concrètes pour soutenir les projets en cours qui s’attachent à éviter le gaspillage alimentaire et à encourager la réparation des appareils. Nous entendons, par ailleurs, développer des mesures incitatives pour l’industrie, les fabricants et les consommateurs, afin de permettre une production de biens plus durables, une utilisation plus soignée et l’étiquetage plus efficace des produits alimentaires pour garantir une valorisation optimale. Le but est notamment de présenter un cadre juridique, qui favorise une économie circulaire utilisant efficacement les ressources.

Importance
Les résultats de l’étude de projet auront une utilité directe en Suisse. Les approches existantes qui préviennent le gaspillage alimentaire et encouragent la prolongation de la durée de vie des produits et la réparation seront soutenues et de nouvelles approches seront également développées. Cette démarche permettra de réduire le volume de déchets en Suisse et de diminuer la consommation de ressources. Objectif déclaré de l’« Agenda 2030 pour le développement durable », la réduction des pertes alimentaires est expressément mentionnée au point 12.3, dans l’objectif n° 12 « Modes de consommation et de production durables ». Le projet contribue à la réalisation de cet objectif.

Direct link to Lay Summary Last update: 22.07.2019

Lay Summary (English)

Lead
The research project investigates which legal instruments could potentially be used to fight food waste and promote the life and service time of products, and thus promote a resource-efficient circular economy.
Lay summary

Background
Global demand for goods and food has intensified in recent years, and as yet the trend shows no sign of abating. Simultaneously, the life and service time of many products have become shorter and a large percentage of food goes to waste. In response to this situation, steps need to be taken to ensure the consumption of food and products is more sustainable. A suitable legal framework and behavioural change will be required not only in the relevant industries, but also among the consumers who will enable a resource-efficient circular economy.

Aim
The project aims to develop specific legal measures in support of projects to avoid food waste and encourage repairs that are already in progress. Furthermore, we intend to develop incentives that will motivate industry, manufacturers and consumers to design products with longer lifetime, use them more prudently and label food in such a way as to guarantee maximum usability. Finally, we will identify a legal framework for a resource-efficient circular economy.

Relevance
The results of the research project will find direct application in Switzerland. They will support existing approaches avoiding food waste, promoting products with longer life times and encouraging repairs, and facilitating the development of new approaches. This will reduce waste generation in Switzerland and decrease resource consumption. Reducing food waste is a declared aim of Agenda 2030 and is specifically mentioned in Sustainable Development Goal 12 “Responsible Production and Consumption” as point 12.3. The project is a contribution to achieving this goal.

Direct link to Lay Summary Last update: 22.07.2019

Responsible applicant and co-applicants

Employees

Collaboration

Group / person Country
Types of collaboration
FOE (BAFU); Saskia Sanders Switzerland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results

Abstract

The research project covers two areas of circular economy that are of recent interest. Leading research questions are: (1) how can legal instruments eliminate obstacles to and promote measures combating food waste, (2) how can legal instruments contribute to promoting the repair and continued use of products instead of discarding them as waste? Based on these two areas of reference, (3) what overarching legal framework has to be developed in order to facilitate a transition towards a more resource efficient sustainable economy? In both areas, the European Union has included these issues in its circular economy strategy and is planning legal measures. In Switzerland, there are a fast developing practice and parliamentary activities to trigger legislative measures. Both parts of the project, food waste and repair, have certain research questions in common calling for a combined analysis, like the issues of consumption patterns, warranties, labelling, consumer information, and legal actions of consumer organisations. Hence, for both parts a common approach will be applied: developing the legal frame; inquiring practical issues with stakeholders; identifying legal issues; legal analyses of selected measures; proposals for practice, e.g. legislation or agreements of branches of industry.
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