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Virtual Food Sustainability Academy: Training, practising and disseminating participatory food system assessments in Latin America and Africa

English title Virtual Food Sustainability Academy: Training, practising and disseminating participatory food system assessments in Latin America and Africa
Applicant Ifejika Speranza Chinwe
Number 201205
Funding scheme Transformation Accelerating Grant
Research institution Geographisches Institut Universität Bern
Institution of higher education University of Berne - BE
Main discipline Social geography and ecology
Start/End 01.01.2021 - 30.06.2022
Approved amount 99'832.00
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Keywords (12)

Food system sustainability; Training; Online learning; Virtual academy; Transformation; Participatory assessment; Africa; South America; Bolivia; Columbia; Kenya; Nigeria

Lay Summary (German)

Lead
Virtuelle Akademie für Nachhaltige Ernährungssysteme: Schulung, Praxis und Verbreitung partizipativer Analysen von Ernährungssystemen in Lateinamerika und AfrikaAcadémie Virtuelle des Systèmes Alimentaires Durables: formation, mise en pratique et diffusion d'évaluations participatives des systèmes alimentaires en Amérique Latine et en AfriqueAcademia virtuale dei sistemi alimentari sostenibili: formazione, pratica e diffusione di valutazioni dei sistemi alimentari partecipativi in America Latina e AfricaLeadViele NachwuchsforscherInnen und -PraktikerInnen verfügen nicht über ausreichende Kenntnisse zur partizipativen Analyse und Bewertung der Nachhaltigkeit von Ernährungssystemen und deren Verbesserung. Die «Virtuelle Akademie für Nachhaltige Ernährungssysteme» füllt diese Lücken.
Lay summary

Inhalt und Ziel des Forschungsprojekts

Die «Virtuelle Akademie für nachhaltige Ernährungssysteme» baut auf ein transdisziplinäres Forschungsprojekt zur «Verbesserung der Ko-Existenz verschiedener Ernährungssysteme in Südamerika und Afrika». Daraus haben Forscherinnen aus der Schweiz, Kenia und Bolivien ein Tool zur partizipativen Analyse und Bewertung der Nachhaltigkeit von Ernährungssystemen entwickelt.

Die Akademie ist ein Netzwerk von Partnern und eine Online-Plattform. Basierend auf dem ermittelten Bedarf eines Universitätsausbildungsprogramms für Studierende, Akademikerinnen, LandwirtschaftsberaterInnen und PraktikerInnen, sowie Nichtregierungsorganisationen und die Privatwirtschaft, bietet die Akademie frei zugängliche digitale Schulungsmaterialien an und führt Kurse zu partizipativen Analysen und Bewertungen der Nachhaltigkeit von Ernährungssystemen durch. Weiter entwickelt sie transformative Maßnahmen, um die Nachhaltigkeit von Ernährungssystemen zu verbessern.

Wissenschaftlicher und gesellschaftlicher Kontext

Die Akademie stellt das nötige Wissen zur Verfügung und bildet ExpertInnen aus, die den partizipativen Nachhaltigkeitsansatz für Ernährungssysteme über den Bereich des bisherigen Projektes hinaus verbreiten und anwenden können. Sie zeigt Möglichkeiten für die Transformation von Ernährungssystemen auf und trägt dadurch zur globalen UN-Agenda für nachhaltige Entwicklung bei, insbesondere zu verantwortungsvollen Konsum- und Produktionsmustern, sowie zur Überwindung des Hungers.

Keywords

Nachhaltige Ernährungssysteme, virtuelle Akademie, partizipative Analyse/Bewertung, Transformation, Afrika, Südamerika, Bolivien, Kolumbien, Kenia, Nigeria

Direct link to Lay Summary Last update: 29.12.2020

Responsible applicant and co-applicants

Employees

Associated projects

Number Title Start Funding scheme
177585 Towards Food Sustainability: Reshaping the Coexistence of Different Food Systems in South America and Africa 01.01.2018 r4d (Swiss Programme for Research on Global Issues for Development)

Abstract

The Virtual Food Sustianability Academy (VFSA) is a network and online platform of old and new partners related to the FoodSAF project (Towards Food Sustainability: Reshaping the Coexistence of Different Food Systems in South America and Africa). Based on the identified need of a modular university education program for students, academics, and practitioners on participatory food sustainability assessments, the VFSA provides training materials and implements courses on participatory food susti-anabiltiy assessments and co-creating transformative actions. The VFSA focuses on the elaboration, application and dissemination of an open-access training on the FoodSAF tool for researchers and students for its empirical application through virtual-practical university courses on sustainable food systems with partners of the r4d network in South America and Africa using a three-step “TIC-TAC-TEP”-methodology (Technologies of Information and Communication, Technologies for Learning and Knowledge, and Technologies of Empowerment and Participation), and a “Dialogue of Knowledge”-approach. The Virtual Food Sustainability Academy will contribute to the achievement of SDG 12 on sustainable consumption and production by training champions who can spread and apply the food sustainability approach beyond where the r4d project has been able to reach, and in the end contribute to the UN global agenda for sustainable food systems while at the same time enhancing skills and opportunities for food systems transformations.
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