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Sustainable and healthy diets: Trade-offs and synergies

English title Sustainable and healthy diets: Trade-offs and synergies
Applicant Stolze Mathias
Number 166765
Funding scheme NRP 69 Healthy Nutrition and Sustainable Food Production
Research institution Forschungsinstitut für biologischen Landbau Department of Soil Sciences Research Institute of Organic Agriculture
Institution of higher education Research Institute of Organic Agriculture - FiBL
Main discipline Human Ecology
Start/End 01.09.2016 - 30.04.2019
Approved amount 875'448.00
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All Disciplines (5)

Discipline
Human Ecology
Other disciplines of Environmental Sciences
Agricultural Engineering
Public Health and Health Services
Agricultural and Forestry Sciences

Keywords (7)

Integrated Modelling; Social Life Cycle Assessment; Life Cycle Assessment; Sector Level; Food Consumption Patterns; Healthy Diets; Economic Impact Assessment

Lay Summary (German)

Lead
Nachhaltige und gesunde Ernährung: Zielkonflikte und SynergienDie Ernährung hat weitreichende Konsequenzen für unsere Gesellschaft: Einerseits wirkt sich die Art und Weise, wie Nahrungsmittel produziert, verarbeitet und konsumiert werden auf Umwelt, Wirtschaft und Gesellschaft aus. Andererseits hängen viele Krankheiten mit der Ernährung zusammen. Die künftige Ernährung muss darum sowohl Aspekte der Nachhaltigkeit als auch der Gesundheit berücksichtigen.
Lay summary

Ziele

Das interdisziplinäre Projekt analysiert die Synergien und Zielkonflikte zwischen den beiden Feldern Nachhaltigkeit und Gesundheit. Das Forschungsteam geht dabei wie folgt vor:

 

  • Eine statistische Analyse verdeutlicht das Ernährungsmuster der Schweizer Bevölkerung und die damit verbundenen gesundheitlichen Folgen.
  • Anhand von Szenarien wird untersucht, wie die Ernährung im Jahr 2050 aussehen könnte und wie sich dies auf die Nachhaltigkeit und Gesundheit auswirken würde.
  • In einem integrierten Modell testen die Forschenden, mit welchen Strategien die Ernährung in der Schweiz gesünder und gleichzeitig nachhaltiger gestaltet werden kann.

Bedeutung

Das Projekt betrachtet erstmals in einem ganzheitlichen Ansatz die Folgen der Ernährung für Umwelt, Wirtschaft und Gesellschaft im In- und Ausland sowie für die Gesundheit der Schweizer Bevölkerung. Es analysiert verschiedene Entwicklungen im Ernährungsverhalten und die damit verbundenen Konsequenzen bis im Jahr 2050. Auf Basis von Zukunftsszenarien identifizieren die Forschenden Synergien und Zielkonflikte zwischen Nachhaltigkeit und Gesundheit. Mit den resultierenden Empfehlungen für Entscheidungsträger und Konsumenten trägt das Projekt dazu bei, die durch die Ernährung verursachten Kosten für Umwelt, Gesellschaft und Gesundheit zu senken.

Direct link to Lay Summary Last update: 20.09.2016

Responsible applicant and co-applicants

Employees

Publications

Publication
Consumer strategies towards a more sustainable food system: insights from Switzerland
Frehner A, De Boer I J M, Muller A, Van Zanten H H E, Schader C (2022), Consumer strategies towards a more sustainable food system: insights from Switzerland, in The American Journal of Clinical Nutrition, 115(4), 1039-1047.
Circularity in animal production requires a change in the EAT-Lancet diet in Europe
van Selm Benjamin, Frehner Anita, de Boer Imke J. M., van Hal Ollie, Hijbeek Renske, van Ittersum Martin K., Talsma Elise F., Lesschen Jan Peter, Hendriks Chantal M. J., Herrero Mario, van Zanten Hannah H. E. (2022), Circularity in animal production requires a change in the EAT-Lancet diet in Europe, in Nature Food, 3(1), 66-73.
How food choices link sociodemographic and lifestyle factors with sustainability impacts
Frehner A., Zanten H.H.E. Van, Schader C., Boer I.J.M. De, Pestoni G., Rohrmann S., Muller A. (2021), How food choices link sociodemographic and lifestyle factors with sustainability impacts, in Journal of Cleaner Production, 300, 126896-126896.
Sustainable and healthy diets: Synergies and trade‐offs in Switzerland
Kopainsky Birgit, Frehner Anita, Müller Adrian (2020), Sustainable and healthy diets: Synergies and trade‐offs in Switzerland, in Systems Research and Behavioral Science, 37(6), 908-927.
Methodological choices drive differences in environmentally-friendly dietary solutions
Frehner A., Muller A., Schader C., De Boer I.J.M., Van Zanten H.H.E. (2020), Methodological choices drive differences in environmentally-friendly dietary solutions, in Global Food Security, 24, 100333-100333.
Cultural differences in diet and determinants of diet quality in Switzerland: Results from the national nutrition survey menuch
Pestoni Giulia, Krieger Jean Philippe, Sych Janice Marie, Faeh David, Rohrmann Sabine (2018), Cultural differences in diet and determinants of diet quality in Switzerland: Results from the national nutrition survey menuch, in Nutrients, 11(1), 1.
Dietary patterns and their sociodemographic and lifestyle determinants in Switzerland: Results from the national nutrition survey menuCH
Krieger Jean Philippe, Pestoni Giulia, Cabaset Sophie, Brombach Christine, Sych Janice, Schader Christian, Faeh David, Rohrmann Sabine (2018), Dietary patterns and their sociodemographic and lifestyle determinants in Switzerland: Results from the national nutrition survey menuCH, in Nutrients, 11(1), 1.
Dietary patterns are associated with cardiovascular and cancer mortality among Swiss adults in a census-linked cohort
Krieger Jean Philippe, Cabaset Sophie, Pestoni Giulia, Rohrmann Sabine, Faeh David, Egger Matthias, Spoerri Adrian, Zwahlen Marcel, Puhan Milo, Bopp Matthias, Künzli Nino, Oris Michel, Bochud Murielle (2018), Dietary patterns are associated with cardiovascular and cancer mortality among Swiss adults in a census-linked cohort, in Nutrients, 10(3), 1.
Nachhaltige und gesunde Ernährung: Mehr Synergien als Zielkonflikte
SchaderChristian (2017), Nachhaltige und gesunde Ernährung: Mehr Synergien als Zielkonflikte, in Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 2017(2), 12.

Collaboration

Group / person Country
Types of collaboration
Heidelberg University Germany (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
Universität für Bodenkultur (BOKU), IFF Austria (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
Oxford University Great Britain and Northern Ireland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
ETH Zürich Switzerland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
INRAE France (Europe)
- Publication
Wageningen University Netherlands (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
- Research Infrastructure

Scientific events

Active participation

Title Type of contribution Title of article or contribution Date Place Persons involved
Jahrestagung der SGA Talk given at a conference The potential of consumption- and production-side strategies towards a more sustainable Swiss food system 29.04.2022 Frick, Switzerland Frehner Anita; Müller Adrian; Schader Christian;
Symposium für Ernährungsfachleute, Swissmilk Talk given at a conference Zielkonflikte und Synergien zwischen nachhaltiger und gesunder Ernährung in der Schweiz 22.11.2021 Bern, Switzerland Schader Christian;
Public Health Schweiz Forum 2020 "Aktionsplan Schweizer Ernährungsstrategie" Talk given at a conference Die Synergien zwischen gesunder Ernährung und nachhaltiger Lebensmittelproduktion nutzen. [Sustainable and healthy diets: Trade-offs and synergies 22.10.2021 Online, Switzerland Frehner Anita;
Zoologisch-ökologisches Seminar der Unversität für Bodenkultur, Wien Talk given at a conference Kann Biolandwirtschaft die Welt ernähren? 15.06.2021 Wien, Austria Schader Christian;
Workshop Public Health Talk given at a conference Nachhaltige und gesunde Ernährung: Zielkonflikte und Synergien 12.01.2021 Bern, Switzerland Schader Christian;
Wege von der Agrar- zur Ernährungspolitik Talk given at a conference Zielkonflikte und Synergien zwischen nachhaltiger und gesunder Ernährung 25.11.2020 online, Switzerland Schader Christian;
LCA Food Conference 2020 Talk given at a conference Trade offs and synergies between human health and sustainability of Swiss dietary scenarios 13.10.2020 Berlin, Germany Stucki Matthias; Kopainsky Birgit; Rohrmann Sabine; Schader Christian; Brombach Christine; Nathani Carsten; Flückiger Stefan; Krieger Jean-Philippe; Müller Adrian; Frehner Anita; Frischknecht Rolf; Stolze Mathias;
12th International Conference on Life Cycle Assessment of Food LCA - Towards Sustainable Agri - Food Systems Talk given at a conference Drivers of global warming potential and diet quality of Swiss food consumption 13.10.2020 Berlin, Germany Schader Christian; Müller Adrian; Frehner Anita;
12th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 202 Poster Assessing food-based dietary guidelines from a resource use perspective 13.10.2020 Berlin, Germany Schader Christian; Frehner Anita; Müller Adrian;
Agroeconet Colloquium Talk given at a conference Healty and Sustainable Diets: Trade-offs and synergies 29.10.2019 Zürich, Switzerland Frehner Anita; Schader Christian; Müller Adrian;
Proceedings of the 11th International Conference on Life Cycle Assessment of Food (LCA Food 2018) Talk given at a conference Environmental impact assessment of dietary scenarios: a review on methods 18.10.2018 Bangkok, Thailand Schader Christian; Frehner Anita; Müller Adrian;
11th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2018 Poster Environmental impact assessment of dietary patterns 16.10.2018 Bangkok, Thailand Frehner Anita; Schader Christian; Müller Adrian;
5th International ISEKI Conferences - The food system approach New challenges for education, research and industry Talk given at a conference Synergies and trade-offs between healthy consumption and sustainable production 03.07.2018 Stuttgart, Germany Kopainsky Birgit;
Disruptive Innovations, Value Chains, and Rural Development Talk given at a conference Can organic agriculture feed the world in 2050? 12.06.2018 Washington D.C., United States of America Stolze Mathias; Schader Christian; Müller Adrian;
Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA): Nachhaltige Landwirtschafts- und Ernährungssysteme Talk given at a conference Ökonomische und ökologische Wirkungen der Schweizer Land- und Ernährungswirtschaft: Bestandsaufnahme und mögliche kritische Faktoren in der Zukunft 30.03.2017 Chur, Switzerland Kopainsky Birgit;
German Society for Nutrition 54th Scientific Conference Poster Dietary patterns are associated with cardiovascular and cancer mortality among Swiss adults in a census-linked cohort 01.03.2017 Kiel, Germany Krieger Jean-Philippe;


Knowledge transfer events

Active participation

Title Type of contribution Date Place Persons involved
Akzeptanz von Massnahmen zur Reduktion des Fleischkonsums in der Schweiz Workshop 27.10.2021 Zollikofen, Switzerland Schader Christian;


Communication with the public

Communication Title Media Place Year
Talks/events/exhibitions Experteninput bei Economiesuisse zur zukünfigen Agrarpolitik in der Schweiz German-speaking Switzerland 2022
Talks/events/exhibitions Nachhaltige Landwirtschaft und Ernährung. Evangelische Kirche Österreich und Scientists for Future International 2022
Talks/events/exhibitions Nachhaltige und gesunde Ernährung in der Schweiz – Zielkonflikte und Synergien International 2022
Video/Film Vegetarisch oder Bio? Ernährungs-Szenarien im Nachhaltigkeits-Check International Western Switzerland German-speaking Switzerland 2022
Talks/events/exhibitions Can organic farming feed the World? - looking beyond yields International 2021
Media relations: print media, online media Nachhaltig durch mehr Weidetiere und weniger Getreidefresser Lebendige Erde International 2021
Talks/events/exhibitions Crowd container Expertendiskussion German-speaking Switzerland 2020
Talks/events/exhibitions Experteninput zur Kaderretraite des Bundesamtes für Landwirtschaft Western Switzerland Italian-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland German-speaking Switzerland 2020
Media relations: print media, online media Gesund & Nachhaltigkeit Markant Magazin International 2020
Talks/events/exhibitions Vortrag bei der Beratenden Kommission des Bundesamtes für Landwirtschaft Western Switzerland German-speaking Switzerland Italian-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland 2019
Media relations: print media, online media Lebensmittelkonsum und Biodiversitätsschutz – eine umweltökonomische Perspektive Hotspot German-speaking Switzerland 2018

Awards

Title Year
SETAC Europe/edana Life time achievement in Life Cycle Assessment 2020

Associated projects

Number Title Start Funding scheme
197633 ShopHero - Digital Receipt Based Sustainability and Food Waste Monitoring and Interventions 01.01.2021 Project funding
166765 Sustainable and healthy diets: Trade-offs and synergies 01.09.2016 NRP 69 Healthy Nutrition and Sustainable Food Production

Abstract

The goal of the NFP69 is to investigate how sustainable food systems with healthy diets and environmental friendly, socially acceptable and economic viable food production can be promoted. The focus of the second phase lies on the integration of several topics within food systems by larger collaborative research projects. The project we propose looks at the intersection of diets, sustainable food systems and healthy nutrition. More specifically, we examine how healthy diets support or contradict with sustainability in the Swiss food system. In terms of sustainability, we consider economic, environmental, social and health-related impacts of agricultural production, processing, retailing and consumption arising in Switzerland as well as in countries where imported foods are sourced from. For this purpose, we build an integrated model that combines, harmonizes and extends existing food system models developed by project partners. The model allows for an integrated assessment of the diet-sustainability-health interrelationships in the Swiss food system and for the identification of possible options and specific challenges for action towards more sustainable food systems and healthy diets. Based on the outcomes of the model-based analyses, we develop recommendations for consumers and policy makers.Project partners are: Research Institute of Organic Agriculture, Flury&Giuliani, Zurich University of Applied Sciences, Uni Zürich, Rütter&Partner and Treeze.
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