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Innovations for a future-oriented consumption and animal production NOVAnimal

English title Innovations for a future-oriented consumption and animal production NOVAnimal
Applicant Minsch Jürg
Number 166764
Funding scheme NRP 69 Healthy Nutrition and Sustainable Food Production
Research institution Fachstelle Vegetationsanalyse IUNR Institut Umwelt & Natürliche Ressourcen ZHAW Hochschule der Angewandten Wissenschaft
Institution of higher education Zurich University of Applied Sciences - ZHAW
Main discipline Other disciplines of Environmental Sciences
Start/End 01.09.2016 - 31.12.2018
Approved amount 1'325'402.00
Show all

All Disciplines (11)

Discipline
Other disciplines of Environmental Sciences
Science of management
Health
Education and learning sciences, subject-specific education
Agricultural Engineering
Economics
Applied psychology
Methods of Epidemiology and Preventive Medicine
Other disciplines of Engineering Sciences
Medical Statistics
Dietetics

Keywords (25)

meat (beef, pork, poultry); gastronomy; system dynamics; catering industry; menu production decision; «Bedürfnisfeld» (need field) approach; public health; milk and dairy products; animal product chains; innovation constraints; behavioral economics; food processing; innovations (process, product, function, need); agricultural production; healthy nutrition; resource-efficient and cleaner production (RECP); biodiversity ; dialogic policy making; vocational education ; food culture; menu choice experiment; life cycle assessment (LCA); cost analysis (agriculture, food processing); scenario-analysis; disease prevention

Lay Summary (German)

Lead
Die Menschen essen weltweit immer mehr Fleisch und Milchprodukte. Dieser Trend hängt eng mit dem wachsenden Wohlstand zusammen. Für die Produktion von tierischen Nahrungsmitteln braucht es jedoch mehr Boden, Wasser und Energie, auchTreibhausgasemissionen und andere Umweltbelastungen, beispielsweise der Gewässer, sind höher als bei der pflanzlichen Produktion. Tierische Nahrungsmittel sind energiedicht und können zu Übergewicht und entsprechenden Folgeerkrankungen beitragen. Manche Fleischsorten stehen im Verdacht, das Risiko für Krebs- und Herzkreislaufkrankheiten zu erhöhen. Ein weiterer weltweiter Trend mit gesundheitlichen und ökologischen Folgen ist, dass Mahlzeiten zunehmend in Restaurants, Kantinen und Take Aways konsumiert werden.
Lay summary

Das Forschungsprojekt NOVAnimal greift die beiden ökologisch und gesundheitlich bedeutsamen Entwicklungen, den global wachsenden Verbrauch an Milchprodukten und Fleisch sowie den global wachsenden Ausser-Haus-Konsum, für die Schweiz auf. In der Schweiz werden pro Kopf deutlich mehr tierische Produkte konsumiert als im globalen Durchschnitt. Die Schweizer Esskultur ist von Milchprodukten und Fleisch geprägt und bereits heute werden schätzungsweise die Hälfte der Hauptmahlzeiten auswärts eingenommen, mit steigender Tendenz. Im Fokus des Forschungsprojekts stehen die Wertschöpfungsketten für Milchprodukte, Rind-, Schweine- und Geflügelfleisch von der Produktion auf dem Landwirtschaftsbetrieb, über die Verarbeitung in der Lebensmittelindustrie bis zur Gastronomie und zu den KonsumentInnen. Welche Innovationen entlang der Wertschöpfungsketten tragen dazu bei, den Ressourcenverbrauch und die Umweltbelastungen zu senken und die gesundheitlichen Risiken zu vermindern? Welche Innovationen sind besonders wirksam und kosteneffizient? Welches sind die relevanten Treiber von Innovationen? Welche Hemmnisse gibt es und wie können sie überwunden werden? Ziel des Projektes ist es, Strategien und Empfehlungen zu entwickeln, wie Innovationen für eine zukunftsorientierte Ernährung und Lebensmittelproduktion gefördert und Hemmnisse überwunden werden können. Das multi- und transdisziplinäre Forschungsprojekt trägt zu einer Transformation der Lebensmittelproduktion und der Esskultur in der Schweiz bei. Wenn der Pro-Kopf-Ressourcenverbrauch der Ernährung durch eine ressourcenschonendere Produktion und einen verminderten Konsum von Milch- und Fleischprodukten über die nächsten Jahre zurückgehen würde, könnte die Schweiz zu einem interessanten Innovationsmodell bzw. sogar Vorbild werden, wie mit wachsendem Wohlstand und zunehmender Bildung die Produktion und der Konsum von tierischen Produkten auf ein ökologisch nachhaltiges und wahrscheinlich gesünderes Niveau zurückgeführt werden können.

Direct link to Lay Summary Last update: 21.07.2016

Responsible applicant and co-applicants

Employees

Name Institute

Publications

Publication
Ernährung und ihre Auswirkungen aus Sicht von Berufslernenden in der Gastronomie.
TrachselSonja, von RickenbachFlavio, BaurPriska, JennyMaurus (2019), Ernährung und ihre Auswirkungen aus Sicht von Berufslernenden in der Gastronomie., NOVANIMAL, Wädenswil.
Innovationen in der Berufs- und Weiterbildung. Wie KöchInnen und Restaurationsfachleute motivierter und kompetenter werden, vegetarische und vegane Menus zu kochen und zu empfehlen
Trachsel Sonja, von Rickenbach Flavio, Baur Priska (2019), Innovationen in der Berufs- und Weiterbildung. Wie KöchInnen und Restaurationsfachleute motivierter und kompetenter werden, vegetarische und vegane Menus zu kochen und zu empfehlen, NOVANIMAL, Wädenswil.
NOVANIMAL Key Findings. How to eat less meat – by choice and with culinary enjoyment
Baur Priska, Minsch Jürg (2019), NOVANIMAL Key Findings. How to eat less meat – by choice and with culinary enjoyment, NOVANIMAL, Wädenswil.
Ökologische Bewertung von 93 Menüs in zwei Hochschulmensen
Muir Karen, Keller Regula, Stucki Matthias (2019), Ökologische Bewertung von 93 Menüs in zwei Hochschulmensen, NOVANIMAL, Wädenswil.
Vegetarische und vegane Küche aus Sicht von Berufslernenden in der Gastronomie. Meinungen und Einstellungen von angehenden KöchInnen, Restaurationsfachleuten, Küchenangestellten und ihren Lehrpersonen
TrachselSonja, von RickenbachFlavio, BaurPriska, MatyasJulia, JennyMaurus (2019), Vegetarische und vegane Küche aus Sicht von Berufslernenden in der Gastronomie. Meinungen und Einstellungen von angehenden KöchInnen, Restaurationsfachleuten, Küchenangestellten und ihren Lehrpersonen, NOVANIMAL, Wädenswil.
NOVANIMAL: problems, objectives, methods, results, and suggestions. Brief overview and guide to results
Baur Priska, Minsch Jürg (2019), NOVANIMAL: problems, objectives, methods, results, and suggestions. Brief overview and guide to results, NOVANIMAL, Wädenswil.
Innovationen Cleantech – Optionen für die Milch- und Fleischverarbeitung
Ferrara Paolo, Gross Thomas, Hugi Christoph (2019), Innovationen Cleantech – Optionen für die Milch- und Fleischverarbeitung, NOVANIMAL, Wädenswil.
Innovationen Landwirtschaft: Ideen für eine ressourceneffiziente und standortangepasste Milch- und Fleischproduktion (NOVANIMAL Innovationsblätter).
Spörri Martina, Meier Matthias, Heer Ines, Moakes Simon (2018), Innovationen Landwirtschaft: Ideen für eine ressourceneffiziente und standortangepasste Milch- und Fleischproduktion (NOVANIMAL Innovationsblätter)., NOVANIMAL, Wädenswil.
Gesundheitsrisiken im Zusammenhang mit dem Konsum von Milch/-produkten und Fleisch
Krieger Jean-Philippe, Fäh David, Egeler Gian-Andrea, Baur Priska (2018), Gesundheitsrisiken im Zusammenhang mit dem Konsum von Milch/-produkten und Fleisch, NOVANIMAL, Wädenswil.
Transdisziplinäres Feldexperiment in zwei Hochschulmensen: Beurteilung der ernährungsphysiologischen Ausgewogenheit von Menüs
Müller Claudia, Egeler Gian-Andrea (2018), Transdisziplinäres Feldexperiment in zwei Hochschulmensen: Beurteilung der ernährungsphysiologischen Ausgewogenheit von Menüs, NOVANIMAL, Wädenswil.
Les effets sur la santé des produits laitiers et carnés: que disent les données épidémiologiques?
Krieger Jean-Philippe (2018), Les effets sur la santé des produits laitiers et carnés: que disent les données épidémiologiques?, Universität Zürich, Zürich.
Nutztiere in der Schweiz
Baur Priska, von Rickenbach Flavio (2018), Nutztiere in der Schweiz, NOVANIMAL, Wädenswil.
Produktion und Konsum von Fleisch in der Schweiz
Baur Priska, Egeler Gian-Andrea, von Rickenbach Flavio (2018), Produktion und Konsum von Fleisch in der Schweiz, NOVANIMAL, Wädenswil.
Produktion und Konsum von Milch/-produkten in der Schweiz
Baur Priska, Egeler Gian-Andrea, von Rickenbach Flavio (2018), Produktion und Konsum von Milch/-produkten in der Schweiz, NOVANIMAL, Wädenswil.
Umweltbelastung durch Ernährung
Meier Matthias, Baur Priska, Egeler Gian-Andrea (2018), Umweltbelastung durch Ernährung, NOVANIMAL, Wädenswil.
Erfolgsdeterminanten der Schweinemast
SpörriMartina, HoferNicolas, ZornAlexander (2018), Erfolgsdeterminanten der Schweinemast, in Methoden für eine evidenzbasierte Agrarpolitik - Erfahrungen, Bedarf und Entwicklungen, Österreichische Gesellschaft für Agrarökonomie, Wien.
Literature review on meal choice and meal offering
Frick Jacqueline (2018), Literature review on meal choice and meal offering, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil.
Wirtschaftlichkeit der Betriebszweige der tierischen Veredlung
ZornAlexander, BertoniAngelina, HoferNicolas, HoopDaniel, SpörriMartina, LipsMarkus (2018), Wirtschaftlichkeit der Betriebszweige der tierischen Veredlung, Agroscope Science, Agroscope, Tänikon 1, 8356 Ettenhausen.
Trends im Bedürfnisfeld Ernährung : Treiber und Hemmnisse auf dem Weg zu ressourcenleichten Esskulturen
Baur Priska, Schluep Isabelle, Minsch Jürg (2017), Trends im Bedürfnisfeld Ernährung : Treiber und Hemmnisse auf dem Weg zu ressourcenleichten Esskulturen, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil.
Umwelt, Gesundheit und Tiere in den Lehrmitteln für Köchinnen und Köche und Restaurationsfachleute
Jenny Maurus, Trachsel Sonja, Baur Priska (2017), Umwelt, Gesundheit und Tiere in den Lehrmitteln für Köchinnen und Köche und Restaurationsfachleute, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil.
Wirtschaftlichkeitsrechnungen auf Betriebszweigebene
Hoop Daniel, SpörriMartina, ZornAlexander, GazzarinChristian, LipsMarkus (2017), Wirtschaftlichkeitsrechnungen auf Betriebszweigebene, Agroscope Science, Agroscope, Tänikon 1, 8356 Ettenhausen, 51-77.
Neue Erkenntnisse zur Milchviehhaltung unter zukünftig restriktiveren Rahmenbedingungen
SpörriMartina, HoopDaniel, HeerInes, Neue Erkenntnisse zur Milchviehhaltung unter zukünftig restriktiveren Rahmenbedingungen, in "Visionen für eine Agrar- und Ernährungspolitik nach 2020" , Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e..V., München.

Datasets

2018_EBPI_Krieger_Gesundheit und Ernährung_MenuCH_treated_forDPA_formatted_NOVANIMAL

Author Jean-Philippe, Krieger
Persistent Identifier (PID) 12345
Repository 2018_EBPI_Krieger_Gesundheit und Ernährung_MenuCH_treated_forDPA_formatted_NOVANIMAL
Abstract
Bearbeitete MenuCH Daten für NOVANIMAL-Projekt

2018_EBPI_Krieger_01a-Formatting-for-DPA-CompleteTable_Gesundheit und Ernährung_NOVANIMAL

Author Jean-Philippe, Krieger
Persistent Identifier (PID) 123456
Repository 2018_EBPI_Krieger_01a-Formatting-for-DPA-CompleteTable_Gesundheit und Ernährung_NOVANIMAL
Abstract
R-Codes (1)

Collaboration

Group / person Country
Types of collaboration
ZHAW Angewandte Psychologie Switzerland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results

Scientific events

Active participation

Title Type of contribution Title of article or contribution Date Place Persons involved
56. Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung Poster Nährstoffbasiert versus lebensmittelbasiert: Zwei Modelle zur Beurteilung der ernährungsphysiologischen Ausgewogenheit von Mittagsmahlzeiten im Vergleich 19.03.2019 Giessen, Germany Müller Claudia;
Berner Symposium & GESKES – Zertifikatskurs Talk given at a conference Ernährungsmuster sind mit einer erhöhten Mortalität für kardiovaskuläre und Krebskrankheiten assoziiert 01.11.2018 Bern, Switzerland Krieger Jean-Philippe;
Tänikoner Agrarökonomie-Tagung Talk given at a conference Die Wirtschaftlichkeit extensiver Fleischproduktionssysteme 02.10.2018 Ettenhausen, Switzerland Lips Markus; Spörri Martina;
28. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie zum Thema "Methoden für eine evidenzbasierte Agrarpolitik: Erfahrungen, Bedarf und Entwicklungen" Talk given at a conference Erfolgsdeterminanten der Schweinemast 27.09.2018 Wien, Austria Spörri Martina;
58. Jahrestagung der GEWISOLA "Visionen für eine Agrar- und Ernährungspolitik nach 2020" Talk given at a conference Neue Erkenntnisse zur Milchviehhaltung unter zukünftig restriktiveren Rahmenbedingungen 12.09.2018 Kiel, Germany Spörri Martina; Heer Ines;
DGE Jährliche Tagung 2018 Poster Dietary Patterns and Their Sociodemographic and Lifestyle Determinants in Switzerland: Results from the National Nutrition Survey menuCH. 19.08.2018 Berlin, Germany Krieger Jean-Philippe;
Fachtagung "Zukunft der Tierernährung zwischen Effizienz und Konsumentenansprüchen" Poster Neue Erkenntnisse zu Produktionsstrategien in der Milchviehhaltung 08.05.2018 Zürich, Switzerland Spörri Martina; Heer Ines;
SGA Tagung Poster Innovations in catering industry: first results of a quasi-experiment at a university canteen 13.04.2018 Gränichen, Switzerland Egeler Gian-Andrea; Baur Priska;
SGA Tagung Poster Fit für innovatives Wirtschaften: Was leistet die berufliche Grundbildung? 13.04.2018 Gränichen, Switzerland Spörri Martina; Baur Priska; Trachsel Sonja;
SGA Tagung Talk given at a conference Mutterkuhhaltung: Innovativ, angepasst, extensiv. Erfolgreich? 12.04.2018 Gränichen, Switzerland Lips Markus; Heer Ines; Spörri Martina;
SNF NFP69 Site Visit Individual talk Demand and consumption: Input for the NRP 69 site visit combined with 2nd meeting of NRP 69 phase 2-projects 19.01.2018 Frick, Switzerland Trachsel Sonja; Baur Priska; Frick Jacqueline;
SNF NFP69 Site Visit Individual talk Communication and dissemination: Input for the NRP 69 site visit combined with 2nd meeting of NRP 69 phase 2-projects 19.01.2018 Frick, Switzerland von Rickenbach Flavio;
SNF NFP69 Site Visit Individual talk Cooperation and synergies between phase 2-projects: Sustainable and healthy diets– trade-offs and synergies / NOVANIMAL 19.01.2018 Frick, Switzerland Krieger Jean-Philippe; Fäh David;
SGA Tagung Talk given at a conference Unterwegs zu ressourcenleichten Esskulturen: Neue Fragen – neue methodische Ansätze (Vortrag) 30.03.2017 Chur, Switzerland Baur Priska;
SGA Tagung Talk given at a conference Unterwegs zu ressourcenleichten Esskulturen: Neue Fragen – neue methodische Ansätze (SGA Tagungsband) 30.03.2017 Chur, Switzerland Baur Priska;
NRP 69 Progress Report Meeting Individual talk Innovations in nutrition 17.01.2017 Bern, Switzerland Minsch Jürg; Baur Priska;


Knowledge transfer events

Active participation

Title Type of contribution Date Place Persons involved
NOVANIMAL Befragung in Mensa, research design und ausgewählte Ergebnisse Befragungsdaten. MSc ENR Agrofood Systems & Chains, HS 18, ZHAW/IUNR Talk 17.09.2018 Wädenswil, Switzerland von Rickenbach Flavio;
NOVANIMAL Experiment in Mensa, research design und ausgewählte Ergebnisse Analysen Transaktiosdaten. MSc ENR Agrofood Systems & Chains, HS 18, ZHAW/IUNR Talk 17.09.2018 Wädenswil, Switzerland Egeler Gian-Andrea;
Übungen und Beispiele mit NOVANIMAL Datensatz, MSc ENR Research Methods, HS 18, ZHAW/IUNR Talk 17.09.2018 Wädenswil, Switzerland Egeler Gian-Andrea;
NRP 69 project NOVANIMAL - Overview, MSc ENR Agrofood Systems & Chains, HS 18, ZHAW/IUNR Talk 17.09.2018 Wädenswil, Switzerland Baur Priska;
Historische Betrachtung der Schweizer Esskultur: Einblick in Epochen und ernährungsrelevante (Politik)felder. MSc ENR Agrofood Systems & Chains, HS 18, ZHAW/IUNR Talk 17.09.2018 Wädenswil, Switzerland Schluep Isabelle;
Inhalte Projekt NOVANIMAL, CAS Food Responsibility, HS 17, ZHAW/IUNR Talk 18.09.2017 Wädenswil, Switzerland Baur Priska;
Inhalte Projekt NOVANIMAL, BA-Modul Natur&Gesellschaft 2, FS 17 / FS 18, ZHAW/IUNR Talk 20.02.2017 Wädenswil, Switzerland Baur Priska;
Inhalte Projekt NOVANIMAL, BA-Modul Welternährung , FS 17 / FS 18, ZHAW/IUNR Talk 20.02.2017 Wädenswil, Switzerland Baur Priska;


Self-organised

Title Date Place
NOVANIMAL-Innovationen – Dialog mit der Praxis 10.09.2018 Basel, Switzerland

Communication with the public

Communication Title Media Place Year
Media relations: print media, online media Damit Vegi aus der Exoten-Ecke rauskommt Hochschulmagazin ZHAW-Impact German-speaking Switzerland 2019
Media relations: print media, online media Ich bin dann mal veg Das Maganzin German-speaking Switzerland 2019
Print (books, brochures, leaflets) Innovationen für eine ressourcenleichtere Ernährung und Nahrungsmittelproduktion German-speaking Switzerland 2019
Media relations: print media, online media Mehr Vegi in der Mensa entlastet die Umwelt TRANSFER ZHAW Life Sciences und Facility Management German-speaking Switzerland 2019
Media relations: print media, online media Mensagerichte unter der Öko-Lupe IUNR magazin German-speaking Switzerland 2019
Media relations: print media, online media Umweltschonend essen; Frauen haben die Nase vorn doppelpunkt German-speaking Switzerland 2019
New media (web, blogs, podcasts, news feeds etc.) Vegi oder Fleisch? Auf das Angebot kommt es an Newsletter TRANSFER German-speaking Switzerland 2019
Media relations: print media, online media Zürcher Mensa vergrössert für Studie Vegi-Angebot – mit erstaunlichem Ergebnis Aargauer Zeitung German-speaking Switzerland 2019
Print (books, brochures, leaflets) Anbieten - Innovationen Gastronomie German-speaking Switzerland 2018
Media relations: print media, online media Arbeitseinsatz als wesentlicher Faktor UFA REVUE German-speaking Switzerland 2018
Other activities be kind! Rhaeto-Romanic Switzerland Western Switzerland German-speaking Switzerland Italian-speaking Switzerland 2018
Other activities chicken prefer soy nuggets Rhaeto-Romanic Switzerland Western Switzerland Italian-speaking Switzerland German-speaking Switzerland 2018
Other activities cleantech Western Switzerland German-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland Italian-speaking Switzerland 2018
Print (books, brochures, leaflets) Entscheiden - Innovationen Gastronomie German-speaking Switzerland 2018
Other activities every recipe a symphony Italian-speaking Switzerland Western Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland German-speaking Switzerland 2018
Other activities feed no food Western Switzerland German-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland Italian-speaking Switzerland 2018
Media relations: print media, online media Le salaire horaire moyen s'élève à 10 francs REVUE UFA Western Switzerland 2018
Media relations: print media, online media Le travail: un poste de coûts important REVUE UFA Western Switzerland 2018
Media relations: print media, online media L'engraissement en plein air est avantageux REVUE UFA Western Switzerland 2018
Print (books, brochures, leaflets) Lernen - Innovationen Gastronomie German-speaking Switzerland 2018
Media relations: print media, online media Mit Auslaufmast rund vier Franken mehr UFA-REVUE German-speaking Switzerland 2018
Media relations: print media, online media Mittlerer Stundenlohn beträgt 10 Franken UFA-REVUE German-speaking Switzerland 2018
Print (books, brochures, leaflets) Produzieren - Innovationen Landwirtschaft German-speaking Switzerland 2018
Other activities soy joy vs. chicken shock Western Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland German-speaking Switzerland Italian-speaking Switzerland 2018
Media relations: print media, online media Vegi läuft auf allen Menülinien TRANSFER ZHAW Life Sciences und Facility Management German-speaking Switzerland 2018
Print (books, brochures, leaflets) Verarbeiten - Innovationen Cleantech German-speaking Switzerland 2018
Print (books, brochures, leaflets) Zielkompass für Innovationen German-speaking Switzerland 2018
Other activities are we what we eat? German-speaking Switzerland Italian-speaking Switzerland Western Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland 2017
Other activities Balance Rhaeto-Romanic Switzerland Western Switzerland Italian-speaking Switzerland German-speaking Switzerland 2017
Print (books, brochures, leaflets) Beginn Experiment: Welches Menü wählen Sie heute? German-speaking Switzerland 2017
Print (books, brochures, leaflets) Chesa NOVANIMAL German-speaking Switzerland 2017
Other activities culinary delights Western Switzerland German-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland Italian-speaking Switzerland 2017
Print (books, brochures, leaflets) Ende Experiment: Welches Menü wählen Sie heute? German-speaking Switzerland 2017
Print (books, brochures, leaflets) FAQ: Welches Menü wählen Sie heute? German-speaking Switzerland 2017
Media relations: print media, online media Milchproduktion: Die finanziellen Details UFA-REVUE German-speaking Switzerland 2017
Media relations: print media, online media Production laitière: détails financiers REVUE UFA Western Switzerland 2017
Media relations: print media, online media Project description NOVANIMAL en www.novanimal.ch International 2017
Media relations: print media, online media Projektbeschrieb NOVANIMAL de www.novanimal.ch German-speaking Switzerland 2017
Other activities prospects I German-speaking Switzerland Western Switzerland Italian-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland 2017
Other activities prospects II Italian-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland Western Switzerland German-speaking Switzerland 2017
Media relations: print media, online media Résumé NOVANIMAL fr www.novanimal.ch Western Switzerland 2017
Other activities tingling sensations Italian-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland Western Switzerland German-speaking Switzerland 2017
Other activities tit for tat Rhaeto-Romanic Switzerland Western Switzerland German-speaking Switzerland Italian-speaking Switzerland 2017
New media (web, blogs, podcasts, news feeds etc.) Projekt Webseite German-speaking Switzerland 2016

Associated projects

Number Title Start Funding scheme
166764 Innovations for a future-oriented consumption and animal production NOVAnimal 01.09.2016 NRP 69 Healthy Nutrition and Sustainable Food Production

Abstract

The annual global per capita consumption of animal products is continuing to rise. This poses challenges for the environment and natural resources, and possibly public health. Swiss Food culture, which centres around dairy products and meat, is not exempt from this. Typically, Swiss diets are characterised by a high consumption of animal products. In this project we will look at the environmental, economic and public health implications associated with animal production and consumption as well as possible future scenarios from both sides of the food chain: from the demand and in particular the growing away-from-home consumption side, and from the agricultural production side, including the associated processing industry.This project conceptualises the animal product value chains as an integrated innovation system. It brings together the stakeholder-oriented «Bedürfnisfeld»(need field)- approach with dynamic system modelling. For a future-oriented animal production, food processing, consumption and healthy nutrition, process-, product-, function- and need-oriented innovations along the entire food chains are required. The primary objective of the project is to develop strategies and recommendations to overcome constraints and to foster the implementation of innovations in the animal products value chains on the micro- (single business), meso- (branch, sector) and macro (policy, education) level. In particular, we aim at developing evidence-based recommendations, guidelines and tools for the target audiences: e.g., meat and dairy processors, decision makers in the food services and catering industry, instructors in vocational education, policy makers in the fields of agriculture, trade, nutrition, public health, research and education.The project will contribute to a transformation of the Swiss food culture. If the dairy and meat per capita consumption declines over the coming years, Switzerland could become an interesting role model of how with growing income and prosperity, and knowledge and education, animal products consumption can return to an ecologically sustainable and arguably healthier level.
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