meat (beef, pork, poultry); gastronomy; system dynamics; catering industry; menu production decision; «Bedürfnisfeld» (need field) approach; public health; milk and dairy products; animal product chains; innovation constraints; behavioral economics; food processing; innovations (process, product, function, need); agricultural production; healthy nutrition; resource-efficient and cleaner production (RECP); biodiversity ; dialogic policy making; vocational education ; food culture; menu choice experiment; life cycle assessment (LCA); cost analysis (agriculture, food processing); scenario-analysis; disease prevention
TrachselSonja, von RickenbachFlavio, BaurPriska, JennyMaurus (2019),
Ernährung und ihre Auswirkungen aus Sicht von Berufslernenden in der Gastronomie., NOVANIMAL, Wädenswil.
Trachsel Sonja, von Rickenbach Flavio, Baur Priska (2019),
Innovationen in der Berufs- und Weiterbildung. Wie KöchInnen und Restaurationsfachleute motivierter und kompetenter werden, vegetarische und vegane Menus zu kochen und zu empfehlen, NOVANIMAL, Wädenswil.
Baur Priska, Minsch Jürg (2019),
NOVANIMAL Key Findings. How to eat less meat – by choice and with culinary enjoyment, NOVANIMAL, Wädenswil.
Muir Karen, Keller Regula, Stucki Matthias (2019),
Ökologische Bewertung von 93 Menüs in zwei Hochschulmensen, NOVANIMAL, Wädenswil.
TrachselSonja, von RickenbachFlavio, BaurPriska, MatyasJulia, JennyMaurus (2019),
Vegetarische und vegane Küche aus Sicht von Berufslernenden in der Gastronomie. Meinungen und Einstellungen von angehenden KöchInnen, Restaurationsfachleuten, Küchenangestellten und ihren Lehrpersonen, NOVANIMAL, Wädenswil.
Baur Priska, Minsch Jürg (2019),
NOVANIMAL: problems, objectives, methods, results, and suggestions. Brief overview and guide to results, NOVANIMAL, Wädenswil.
Ferrara Paolo, Gross Thomas, Hugi Christoph (2019),
Innovationen Cleantech – Optionen für die Milch- und Fleischverarbeitung, NOVANIMAL, Wädenswil.
Spörri Martina, Meier Matthias, Heer Ines, Moakes Simon (2018),
Innovationen Landwirtschaft: Ideen für eine ressourceneffiziente und standortangepasste Milch- und Fleischproduktion (NOVANIMAL Innovationsblätter)., NOVANIMAL, Wädenswil.
Krieger Jean-Philippe, Fäh David, Egeler Gian-Andrea, Baur Priska (2018),
Gesundheitsrisiken im Zusammenhang mit dem Konsum von Milch/-produkten und Fleisch, NOVANIMAL, Wädenswil.
Müller Claudia, Egeler Gian-Andrea (2018),
Transdisziplinäres Feldexperiment in zwei Hochschulmensen: Beurteilung der ernährungsphysiologischen Ausgewogenheit von Menüs, NOVANIMAL, Wädenswil.
Krieger Jean-Philippe (2018),
Les effets sur la santé des produits laitiers et carnés: que disent les données épidémiologiques?, Universität Zürich, Zürich.
Baur Priska, von Rickenbach Flavio (2018),
Nutztiere in der Schweiz, NOVANIMAL, Wädenswil.
Baur Priska, Egeler Gian-Andrea, von Rickenbach Flavio (2018),
Produktion und Konsum von Fleisch in der Schweiz, NOVANIMAL, Wädenswil.
Baur Priska, Egeler Gian-Andrea, von Rickenbach Flavio (2018),
Produktion und Konsum von Milch/-produkten in der Schweiz, NOVANIMAL, Wädenswil.
Meier Matthias, Baur Priska, Egeler Gian-Andrea (2018),
Umweltbelastung durch Ernährung, NOVANIMAL, Wädenswil.
SpörriMartina, HoferNicolas, ZornAlexander (2018), Erfolgsdeterminanten der Schweinemast, in
Methoden für eine evidenzbasierte Agrarpolitik - Erfahrungen, Bedarf und Entwicklungen, Österreichische Gesellschaft für Agrarökonomie, Wien.
Frick Jacqueline (2018),
Literature review on meal choice and meal offering, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil.
ZornAlexander, BertoniAngelina, HoferNicolas, HoopDaniel, SpörriMartina, LipsMarkus (2018),
Wirtschaftlichkeit der Betriebszweige der tierischen Veredlung, Agroscope Science, Agroscope, Tänikon 1, 8356 Ettenhausen.
Baur Priska, Schluep Isabelle, Minsch Jürg (2017),
Trends im Bedürfnisfeld Ernährung : Treiber und Hemmnisse auf dem Weg zu ressourcenleichten Esskulturen, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil.
Jenny Maurus, Trachsel Sonja, Baur Priska (2017),
Umwelt, Gesundheit und Tiere in den Lehrmitteln für Köchinnen und Köche und Restaurationsfachleute, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil.
Hoop Daniel, SpörriMartina, ZornAlexander, GazzarinChristian, LipsMarkus (2017), Wirtschaftlichkeitsrechnungen auf Betriebszweigebene, Agroscope Science, Agroscope, Tänikon 1, 8356 Ettenhausen, 51-77.
SpörriMartina, HoopDaniel, HeerInes, Neue Erkenntnisse zur Milchviehhaltung unter zukünftig restriktiveren Rahmenbedingungen, in
"Visionen für eine Agrar- und Ernährungspolitik nach 2020" , Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e..V., München.
2018_EBPI_Krieger_Gesundheit und Ernährung_MenuCH_treated_forDPA_formatted_NOVANIMAL
Bearbeitete MenuCH Daten für NOVANIMAL-Projekt
2018_EBPI_Krieger_01a-Formatting-for-DPA-CompleteTable_Gesundheit und Ernährung_NOVANIMAL
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The annual global per capita consumption of animal products is continuing to rise. This poses challenges for the environment and natural resources, and possibly public health. Swiss Food culture, which centres around dairy products and meat, is not exempt from this. Typically, Swiss diets are characterised by a high consumption of animal products. In this project we will look at the environmental, economic and public health implications associated with animal production and consumption as well as possible future scenarios from both sides of the food chain: from the demand and in particular the growing away-from-home consumption side, and from the agricultural production side, including the associated processing industry.This project conceptualises the animal product value chains as an integrated innovation system. It brings together the stakeholder-oriented «Bedürfnisfeld»(need field)- approach with dynamic system modelling. For a future-oriented animal production, food processing, consumption and healthy nutrition, process-, product-, function- and need-oriented innovations along the entire food chains are required. The primary objective of the project is to develop strategies and recommendations to overcome constraints and to foster the implementation of innovations in the animal products value chains on the micro- (single business), meso- (branch, sector) and macro (policy, education) level. In particular, we aim at developing evidence-based recommendations, guidelines and tools for the target audiences: e.g., meat and dairy processors, decision makers in the food services and catering industry, instructors in vocational education, policy makers in the fields of agriculture, trade, nutrition, public health, research and education.The project will contribute to a transformation of the Swiss food culture. If the dairy and meat per capita consumption declines over the coming years, Switzerland could become an interesting role model of how with growing income and prosperity, and knowledge and education, animal products consumption can return to an ecologically sustainable and arguably healthier level.