Projekt

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Innovative natural fungicide to control Botrytis grey mold on fruits: new epidemiological insights.

Titel Englisch Innovative natural fungicide to control Botrytis grey mold on fruits: new epidemiological insights.
Gesuchsteller/in Dubey Olga
Nummer 177280
Förderungsinstrument Bridge - Proof of Concept
Forschungseinrichtung Département de Biologie moléculaire des plantes Université de Lausanne
Hochschule Universität Lausanne - LA
Hauptdisziplin Forst- und Agrarwissenschaften
Beginn/Ende 01.09.2017 - 31.08.2018
Bewilligter Betrag 30'000.00
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Alle Disziplinen (4)

Disziplin
Forst- und Agrarwissenschaften
Zellbiologie, Zytologie
Molekularbiologie
Biochemie

Keywords (5)

Agriculture; Grey mold; Bio fungicide; Resistance; Botrytis cinerea

Lay Summary (Französisch)

Lead
AgroSustain: Un fongicide naturel innovant pour contrôler la pourriture grise des fruits et légumes.
Lay summary
La pourriture grise est économiquement le deuxième agent pathogène le plus important, affectant des centaines d’espèces de plantes cultivées. Les traitements actuels contre cet agent pathogène dévastateur sont des pesticides chimiques et biologiques. Les traitements chimiques sont connus pour être très efficaces, mais ont un impact négatif sur l'environnement. Au contraire, les pesticides biologiques favorisent la durabilité, mais présentent actuellement moins de 30% d'efficacité par rapport aux pesticides chimiques existants.

 

AgroSustain est une startup naissante consistant en une équipe qualifiée en pathologie végétale, écologie et développement commercial. Elle favorise de nouveaux pesticides biologiques obtenus à partir d'extraits végétaux, qui présentent un effet préventif de 100%, en laboratoire, contre les moisissures grises. Nous souhaitons permettre un accès facile à nos produits autant aux professionnels qu’aux amateurs à travers les principaux distributeurs suisses.
Direktlink auf Lay Summary Letzte Aktualisierung: 02.09.2017

Verantw. Gesuchsteller/in und weitere Gesuchstellende

Mitarbeitende

Abstract

Fatty acids (FA) are known to be one of the major storage forms of carbon in living organisms, which are precursors for some plant hormones such as jasmonate (JA) and major building compounds of the membrane bilayer. During my PHD, I identified a new role of fatty acids in induction of plant resistance to B. cinerea. It is a nectrotrophic fungal pathogen that affects a broad range of cultivated and ornamental plants and causes serious agricultural loss each year (Jarwis, 1977). In this work, I will develop a new biofungicide based on the fungitoxic molecule identified from the Arabidopsis plants deficient in fatty acids. Two cultivars of Vitis vinifera (wine grape), Fragaria × ananassa (strawberry) and Solanum lycopersicum (tomato), displaying different susceptibility to B. cinerea will be used as model plants for biofungicide optimisations. Product concentration will be based on the results of fungicide sensitivity assays. Pre-formulation trials will be assessed against the two other major fungal pathogens of grapevine, i.e. the ectophytic powdery mildew (Erysiphe necator) and downy mildew (Plasmopora viticola). The second part of this project will be to identify other potential fungitoxic compounds from the plants that were shown to have B. cinerea resistance and bringing them to the market by developing efficient and low energy cost biological fungicides for farmers needs. The outcome of this project will be development of the new environmental friendly fungicide that potentially can lead to strong reduction in yield lost due to B. cinerea that could be applied in the agricultural fields and launching a start up “AgroSustain” at the end of Bridge funding.
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