Projekt

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Towards food sustainability: Reshaping the coexistence of different food systems in South America and Africa

Gesuchsteller/in Rist Stephan
Nummer 152033
Förderungsinstrument r4d - Food Security
Forschungseinrichtung Zentrum für Entwicklung und Umwelt Geographisches Institut Universität Bern
Hochschule Universität Bern - BE
Hauptdisziplin Human- und Wirtschaftsgeografie, Humanökologie
Beginn/Ende 01.01.2015 - 31.12.2017
Bewilligter Betrag 1'761'382.00
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Alle Disziplinen (5)

Disziplin
Human- und Wirtschaftsgeografie, Humanökologie
Ethnologie
Volkswirtschaftslehre
Rechtswissenschaften
Soziologie

Keywords (12)

natural resources, livelihoods, social-ecological resilience, right to food, food sustainability, sustainable governance, global change, human rights, environmental integrity, Kenya, Bolivia, food security

Lay Summary (Deutsch)

Lead
Neue Forschungsarbeiten zeigen immer klarer, dass Ernährungssicherheit mehr als nur die dauernde Verfügbarkeit von Nahrungsmitteln beinhalten muss. Ernährungssicherheit ist das Ergebnis vielfältiger Faktoren. Die Wechselwirkungen von Ernährungssicherheit mit Veränderungen in der Umwelt, im Konsumverhalten, Transport- und Vermarktungswegen wirken sich zunehmend direkt aus. Ein systemisches Denken ist daher nötig, um Lösungsansätze für die gegenwärtige Welternährungskrise aufzuzeigen. Das Ziel des Projektes ist, evidenzbasiertes Wissen für die Formulierung und Verbreitung von innovativen Lösungsstrategien zur Verfügung zu stellen, welche die Nachhaltigkeit gegenwärtiger Ernährungssysteme verbessern. Das Projekt fokussiert auf die Operationalisierung und Anwendbarkeit des Konzeptes „Food Sustainability“ (Ernährungsnachhaltigkeit), und darauf, Wege zu finden um die Zusammenarbeit zwischen verschiedenen Ernährungssystemen zu verbessern.
Lay summary

Durch die Welternährungskrise 2007/08, durch den Klimawandel sowie durch die steigende Nachfrage nach Nahrungsmitteln und Agrotreibstoffen, sind die Preise für Nahrungsmittel in den letzten Jahren stark angestiegen. Weltweit leiden ca. 1 Milliarde Menschen an Hunger, und 2,5 Milliarden an Mangelernährung, was sie daran hindert, ein gesundes und aktives Leben zu führen. Die Nahrungsmittelproduktion zu erhöhen scheint die einfachste Antwort zu sein. Jedoch herrscht immer mehr Übereinstimmung bei Wissenschaftlern, Experten, Politikern, und zivilgesellschaftlichen Gruppen, dass es mit der Erhöhung der Nahrungsmittelproduktion nicht getan ist. Forscher machen darauf aufmerksam, dass die Reduzierung von Hunger und Mangelernährung sowie die Ernährung von 9 Milliarden Menschen im Jahre 2050 eine Neuorientierung der globalen Ernährungspolitik erforderlich macht.

Das Ziel dabei muss sein, die komplexen Wechselwirkungen zwischen Nahrungsmittelproduktion, Umweltauswirkungen sowie sozialer Gerechtigkeit zu optimieren. Daraus ergibt sich das theoretische Konzept der Ernährungsnachhaltigkeit, das eine immer grössere Beachtung erfährt. Dessen Anwendung auf konkrete Ernährungssysteme in Bolivien und Afrika soll es erlauben, dessen Praxistauglichkeit zu testen und es so zu verbessern, dass es ein Instrument zur Wirksamkeitsüberprüfung von Politiken, Programmen und Projekten zur nachhaltigen Verbesserung von Ernährungssystemen werden kann.

Ernährungsnachhaltigkeit ist dann gegeben wenn folgende Aspekte gegeben sind: Ernährungssicherheit und Menschenrecht auf Nahrung sind für alle Menschen gesichert, die Bedürfnisse von Produzenten (nach fairen Preise), Konsumenten (hochwertige Nahrungsmittel) und der Umwelt (Erhaltung von Bodenfruchtbarkeit, Biodiversität, und Klimaneutralität) sind lang- und kurzfristig gedeckt (sozio-ökologische Resilienz). Das Projekt trägt deshalb dazu bei, nicht nur die Leistung einzelner Ernährungssysteme, sondern auch Bedingungen von ihrer Koexistenz nachhaltiger zu machen.

 

Direktlink auf Lay Summary Letzte Aktualisierung: 20.10.2014

Verantw. Gesuchsteller/in und weitere Gesuchstellende

Mitarbeitende

Zusammenarbeit

Gruppe / Person Land
Felder der Zusammenarbeit
Ministry of Foreign Affairs, Plurinational State of Bolivia Bolivien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
University of Illinois Vereinigte Staaten von Amerika (Nordamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
The Association of Oilseed and Wheat Producers (ANAPO) Bolivien (Südamerika)
- Forschungsinfrastrukturen
r4d research project "Feminisation, agricultural transition and rural employment (FATE)" Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Forschungsinfrastrukturen
Brot für Alle Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
Autonomous University Gabriel Rene Moreno (UAGRM) Bolivien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
- Austausch von Mitarbeitern
Swiss Tropical and Public Health Institute Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
Agricultural Sector Development Support Programme (ASDSP) Kenia (Afrika)
- Industrie/Wirtschaft/weitere anwendungs-orientierte Zusammenarbeit
Fundación Tierra Bolivien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
- Industrie/Wirtschaft/weitere anwendungs-orientierte Zusammenarbeit
Department of Geography, Nairobi University Kenia (Afrika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
- Forschungsinfrastrukturen
- Austausch von Mitarbeitern
Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) Bolivien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
R4D research project "Gender and the Right to food" (DEMETER) Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Forschungsinfrastrukturen
Probioma Bolivien (Südamerika)
- Publikation
- Industrie/Wirtschaft/weitere anwendungs-orientierte Zusammenarbeit
Kenyan Food Security Steering Group (KFSSG) Kenia (Afrika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
La Red Seguridad y Soberania Alimentaria y Nutricional (SSAN) de UASUR Brasilien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
Kenyan Agricultural & Livestock Research Organization (KALRO) Kenia (Afrika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
Northern Rangeland Trust (NRT) Kenia (Afrika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Forschungsinfrastrukturen
M. Altieri, Department of Environmental Science, Policy, and Management, University of California Vereinigte Staaten von Amerika (Nordamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
Mount Kenya Produce Marketing Organization Kenia (Afrika)
- Industrie/Wirtschaft/weitere anwendungs-orientierte Zusammenarbeit
Laikipia Wildlife Forum (LWF) Kenia (Afrika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Forschungsinfrastrukturen
Association of Soy Producers (ASPEMASCO Sagrado Corazón) Bolivien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Industrie/Wirtschaft/weitere anwendungs-orientierte Zusammenarbeit
International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) Belgien (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
Natural Resources Management and Environment Department, Food and Agriculture Organization (FAO) Italien (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
High-Level Panel of Experts on food security and nutrition (HLPE-FAO) / University of Rio de Janeiro Brasilien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
Mpala Research Centre Kenia (Afrika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Forschungsinfrastrukturen
Ministry of Productive Development and Plural Economies, Plurinational State of Bolivia Bolivien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
Observatorio del Derecho a la Alimentación en América Latina y el Caribe Chile (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Forschungsinfrastrukturen
Kenya Agribusiness and Agro-industry Alliance (KAAA) Kenia (Afrika)
- Industrie/Wirtschaft/weitere anwendungs-orientierte Zusammenarbeit
10YFP Sustainable Food Systems Programme UNEP Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
Institute for Advanced Sustainability Studies (IASS) Deutschland (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Bolivia Bolivien (Südamerika)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Industrie/Wirtschaft/weitere anwendungs-orientierte Zusammenarbeit
Swissaid Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten

Wissenschaftliche Veranstaltungen

Aktiver Beitrag

Titel Art des Beitrags Titel des Artikels oder Beitrages Datum Ort Beteiligte Personen
FAO Technical Workshop "SUSTAINABLE DIETS IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS – A contribution to the Decade of Action on Nutrition 2016-2025" Vortrag im Rahmen einer Tagung Linking sustainable diets with the emerging concept of "food sustainability". Presented by Theresa Tribaldos 12.07.2017 Rom, Italien Rist Stephan; Jacobi Johanna
14e congrès de l’AFSP, Montpellier Vortrag im Rahmen einer Tagung Food, Environment and (Hopefully) Justice: Exploring Decentralization and Public Participation in Bolivia 10.07.2017 Montpellier, Frankreich Bessa da Costa Antunes Rodrigues Adriana Aparecida; Golay Christophe
7th European Conference on African Studies ECAS Vortrag im Rahmen einer Tagung Big agro-industrial companies vs. rural small scale farmers - comparing the environmental performance of food systems in the Mount Kenya Region. Contribution by Fabian Ottiger 29.06.2017 Basel, Schweiz Ifejika Speranza Chinwe
7th European Conference on African Studies ECAS Vortrag im Rahmen einer Tagung Institutional Analysis of Horticultural Production in Kenya as Part of a Global Agro Industrial Food System: An Ethnographic Study. Contribution by Mariah Ngutu 29.06.2017 Basel, Schweiz Kiteme Boniface
1st global conference of the 10YFP sustainable food systems programme Vortrag im Rahmen einer Tagung Towards Food Ssutainabiltiy: reshaping the coexistence of different food systems in South America and Africa, Contribution by Stellah Mukhovi 21.06.2017 Pretoria, Südafrika (Republik) Kiteme Boniface
Seminario Internacional Derechos del Campesinado, Universidad de Deusto Vortrag im Rahmen einer Tagung “Comunidades campesinas: nuevos actores en el derecho internacional” y “Los nuevos derechos del campesinado en el derecho internacional y algunas experiencias nacionales” 12.06.2017 Bilbao, Spanien Bessa da Costa Antunes Rodrigues Adriana Aparecida
I Jornadas Argentinas Etnobiologia y Sociedad “Compartiendo Caminos” Vortrag im Rahmen einer Tagung El vivir bien basado en investigación participativa revalorizadora y la evaluación de la pobreza multidimensional en Bolivia. Caso de la zona agroindustrial en Bolivia. Contribution by Claudia Pozo 08.06.2017 Humahuaca, Jujuy, Argentinien Delgado Burgoa J. M. Freddy
I Jornadas Argentinas Etnobiología y Sociedad "COMPARTIENDO CAMINOS" Vortrag im Rahmen einer Tagung Manejo de conocimientos ancestrales y el desempeño del sistema alimentario indígena guaraní, en el chaco cruceño de Bolivia. Contribution by Aymara Llanque 08.06.2017 Humahuaca, Jujuy, Argentinien Delgado Burgoa J. M. Freddy
I Jornadas Argentinas Etnobiologia y Sociedad “Compartiendo Caminos” Vortrag im Rahmen einer Tagung Ciencias, Dialogo de saberes y Transdisciplinariedad, avances en la investigación transdisciplinar y la investigación participativa revalorizadora 08.06.2017 Humahuaca, Jujuy, Argentinien Delgado Burgoa J. M. Freddy
1st Argentine Conference on Ethnobiology and Society `Sharing roads’ Vortrag im Rahmen einer Tagung Agrobiodiversity and 'nutrient harvest'. A comparison on the contribution to nutritional food security among indigenous, agroecological and agroindustrial food systems in Santa Cruz, Bolivia. Contribution by Georgina Catacora-Vargas 08.06.2017 Humahuaca, Jujuy, Argentinien Delgado Burgoa J. M. Freddy
Global Soil Week: Catalysing SDGs implementation through a Soil and Land Revie; organized by the IASS/GIZ Vortrag im Rahmen einer Tagung Moderation of working group on “Sustaining and upscaling achievements of SLM initiatives: Data – Knowledge - Action 22.05.2017 Berlin, Deutschland Kiteme Boniface
Global School on Economic and Social Rights held at the Centre for Human Rights Einzelvortrag Socio-economic rights litigation in Sub-Saharan Africa. Contribution by Nicholas Orago 15.05.2017 Pretoria, Südafrika (Republik) Kiteme Boniface
Lecture in the context of Regional Sustainable Devlopment, Institute of Geography of Uni Bern Einzelvortrag Food Sustainability in Lowlands of Bolivia 09.05.2017 Bern, Schweiz Rist Stephan
Master Sustainable Development Einzelvortrag Lecture «Fair Food und Food Sustainability» 03.04.2017 Bern, Schweiz Bürgi Bonanomi Elisabeth
Seminario Graduado. Escuela Graduada de Administración de Empresas. Universidad de Puerto Rico, Einzelvortrag Seminar by Maribel Aponte: Regímenes Comerciales Internacionales, Cadenas de Valor y Sustentabilidad Alimentaria. Metodología de Mapeo 01.02.2017 Recinto de Río Piedras, Puerto Rico Delgado Burgoa J. M. Freddy
Groupe Suisse–Solidarité internationale / Co-Präsidium/Co-présidence: Carlo Sommaruga, Nationalrat; Rosmarie Quadranti, Nationalrätin Einzelvortrag Food Sustainabilty und Land Grabbing in Sierra Leone- The Role of Private Public Partnerships 05.12.2016 Bern, Schweiz Rist Stephan
African Soil Seminar, organized by IASS/GIZ and hosted by the Ministry of Agriculture, Livestock and Fisheries Development Vortrag im Rahmen einer Tagung Moderation of working group on Soil Carbon for Climate and Development: How to prioritize smallholder food security through goals, techniques and implementation; Co-moderation of working group on Food Security Policies for 2030 targeting the youth 28.11.2016 Nairobi, Kenia Kiteme Boniface
Sixth International Conference on Food Studies 'Food Systems in an Age of the Anthropocene: Addressing Demands for Change' University of California at Berkeley Berkeley, USA 12-13 October 2016 Vortrag im Rahmen einer Tagung ‘We have the land, but not the food’: When food systems produce ‘productive exclusion’ 13.10.2016 Berkeley, Vereinigte Staaten von Amerika Jacobi Johanna
4S/EASST Conference BCN 2016 Vortrag im Rahmen einer Tagung Unveiling the normative dimension of food sustainability: synergies and clashes of law 30.09.2016 Barcelona, Spanien Bessa da Costa Antunes Rodrigues Adriana Aparecida
13th Congress of the European Society for Agricultural and Food Ethics Vortrag im Rahmen einer Tagung The normative dimension of food sustainability: synergies and clashes at stake 28.09.2016 Porto, Portugal Bessa da Costa Antunes Rodrigues Adriana Aparecida; Golay Christophe
Lecture “Rechtliche und politologische Perspektiven auf die NE” at the University of Bern Einzelvortrag Sustainable Food Governance on the international level and the Example of Bolivia 22.09.2016 Bern, Schweiz Bürgi Bonanomi Elisabeth
Land Degradation Assessment Workshop: organized by IASS and CIAT to share experiences, expectations, and assess gaps of land degradation and vulnerability assessments in Western Kenya Vortrag im Rahmen einer Tagung Moderation of entire workshop. Brought in the experience gained in our project especially in broadening the conceptual understanding of land degradation and how it affects food systems 29.08.2016 Kisumu, Kenia Kiteme Boniface
Talk at the European Inter-University Centre for Human Rights (EIUC) Einzelvortrag socio-economic rights and the resolution of intractable conflicts”, entailing aspects of the right to food as an important component of socio-economic rights 13.05.2016 Venice, Italien Kiteme Boniface
International Association for the Study of the Commons (IASC) Regional European Conference Vortrag im Rahmen einer Tagung Food as a global common-pool resource – potential impacts to the achievement of food security globally and the realisation of the right to food for all 10.05.2016 Bern, Schweiz Bessa da Costa Antunes Rodrigues Adriana Aparecida
International Association for the Study of the Commons (IASC) Regional European Conference Vortrag im Rahmen einer Tagung Food System Impacts on Community Water Projects in the Mount Kenya Region 10.05.2016 Bern, Schweiz Käser Fabian
International Association for the Study of the Commons (IASC) Regional European Conference Vortrag im Rahmen einer Tagung Water governance in Kenya and how it relates to international economic regimes. Some first insights. 10.05.2016 Bern, Schweiz Fürst Christiane
International Association for the Study of the Commons (IASC) Regional European Conference Vortrag im Rahmen einer Tagung Human Rights-Based UN Tenure Guidelines: Potentials and Challenges to protect Commons – views from policy, science and civil society 10.05.2016 Bern, Schweiz Bürgi Bonanomi Elisabeth
International Association for the Study of the Commons (IASC) Regional European Conference Vortrag im Rahmen einer Tagung From commons to resilience grabbing: Common Pool Resources, Institutional Change and Land Acquisitions 10.05.2016 Bern, Schweiz Haller Tobias
International Association for the Study of the Commons (IASC) Regional European Conference Vortrag im Rahmen einer Tagung Towards a New Institutional Political Ecology: How to marry external effects, institutional change and the role of power and ideology in commons studies 10.05.2016 Bern, Schweiz Haller Tobias
IASC Regional Conference on Commons in a “Glocal” World. Global Connections and Local Responses Vortrag im Rahmen einer Tagung Food System Impacts on Community Water Projects in the Mount Kenya Region 10.05.2016 Bern, Schweiz Käser Fabian
Consumption and Production in an Age of Diminishing Resources: Conference on Germany’s Role in the Implementation of the SDGs Vortrag im Rahmen einer Tagung Food sustainability and Multistakeholder Forums 02.05.2016 Bern, Deutschland Rist Stephan
Nutrición para el crecimiento – N4G, Formación de la Red Global de Investigadores e Institutos de Investigación, Educación y Extensión en Soberanía, Seguridad Alimentaria y Nutricional Vortrag im Rahmen einer Tagung Discusión de las actividades de seguimiento a nivel regional para la construcción de la "red global de investigadores e institutos de investigación, educación y extensión Soberanía, Seguridad Alimentaria y Nutricional 12.04.2016 Manaus, Brasilien Delgado Burgoa J. M. Freddy
Realizing women’s right to food in the face of climate change: How to overcome the barriers? (Panel discussion with Hilal Elver, the United Nations Special Rapporteur on the Right to Food) Vortrag im Rahmen einer Tagung A right to food related non-discrimination perspective on international economic regimes 10.03.2016 Bern, Schweiz Bürgi Bonanomi Elisabeth
Congreso Internacional de Nutrición y Dietética humana Vortrag im Rahmen einer Tagung El estado de la seguridad y soberanía alimentaria en Bolivia: avances y experiencias 22.02.2016 Universidad de Antioquia, Medellín, Kolumbien Delgado Burgoa J. M. Freddy
Global governance/politics, climate justice & agrarian/social justice: linkages and challenges Vortrag im Rahmen einer Tagung Human rights impact of large-scale land acquisitions 04.02.2016 The Hague, Niederlande Golay Christophe
IASS Workshop Einzelvortrag Voluntary Guidelines on Land Tenure and Human Rights/Trade Regimes 10.12.2015 Rome, Italien Fürst Christiane; Bürgi Bonanomi Elisabeth
Conference The Global Challenge of Human Rights Integration-Towards a Users’ Perspective, organized by the Human Rights Integration Network Vortrag im Rahmen einer Tagung Constitutional Protection Of The Right To Food In Bolivia, Cambodia, Ghana And Kenya: Converging With Or Diverging From International Human Rights Norms? 09.12.2015 Ghent, Belgien Bürgi Bonanomi Elisabeth
Supervision of and lecture at the tutorium on Food Sustainability in the Bachelor Minor of the University of Bern in Sustainable Development Einzelvortrag Wege zur Ernährungsnachhaltigkeit 07.12.2015 Bern, Schweiz Jacobi Johanna
Expo 2015 Feeding the Planet, Energy for Life! (Bar Assciation) Vortrag im Rahmen einer Tagung sustainable trade in agriculture? Towards innovative regulation 01.10.2015 Milano, Italien Bürgi Bonanomi Elisabeth
Expo 2015 Feeding the Planet, Energy for Life! (Bar Association) Vortrag im Rahmen einer Tagung Food security and the right to food in Kenya 01.10.2015 Milano, Italien Kiteme Boniface
Food security sotto assedio? Nutrire un pianeta affamato di cibo e di energia Einzelvortrag Il diritto al cibo e commercio internationale 01.10.2015 Milano, Italien Bürgi Bonanomi Elisabeth; Rist Stephan
ETH World Food System Centre Conference Tackling World Food System Challenges across Disciplines, Sectors and Scales Vortrag im Rahmen einer Tagung Towards food sustainability: reshaping the coexistence of different food systems in South America and Africa 22.06.2015 Ascona, Schweiz Jacobi Johanna
Workshop on Investment and financing along the agro-food value chain for food security & sustainability Vortrag im Rahmen einer Tagung Agro­‐food Global Value Chains, food security & sustainable development: preliminary reflec?ons from Bolivia & Kenya 21.05.2015 Athen, Griechenland Gelb Stephen
Supervision of and lecture at the tutorium on Food Sustainability in the Bachelor Minor of the University of Bern in Sustainble Devlelopment Einzelvortrag Food Sustainability in Bolivia 13.05.2015 University of Bern, Schweiz Rist Stephan


Selber organisiert

Titel Datum Ort
Direitos de governança sobre a terra e a nova declaração das Nações Unidas sobre os direitos dos camponeses 19.06.2017 Geneva, Schweiz
Institutskolloquium: Ethnography of Smallholder Engagement in Food Systems in the North-West Mount Kenya Region 04.04.2017 Bern, Schweiz
Sustainable Governance of Food Systems - Data Integration Kenya 27.03.2017 Nyeri, Kenia
Taller de Integración de Resultados a través de indicadores por componentes del R4D - Data Integration Bolivia 06.02.2017 Samaipata, Bolivien
Case Study Food Sustainability in Bolivia - Input and Exercise in the lecuture of St. Rist on Sustainable Regional Development, Institute of Geography 18.11.2016 Bern, Schweiz
Swiss Researching Africa Days 04.11.2016 Bern, Schweiz
Seminar lecture at the Institute of Social Anthrolology; WS 2016: SDGs: Old Wine in new bottles 19.09.2016 Bern, Schweiz
Progress workshop Sagana/Muranga 13.06.2016 Sagana, Muranga, Kenia
‘We have the land but not the food’: A food system analysis in two communities in the soy production area of Bolivia 10.03.2016 Bern, Schweiz
Progress workshop Santa Cruz de la Sierra 26.01.2016 Santa Cruz de la Sierra , Bolivien
University course “An Introduction to the analysis of global value chains”, 17 November – 10 December, six online session of 90 minutes 17.11.2015 Bern, Schweiz
Right to Food Indicators Workshop 08.09.2015 Geneva, Schweiz
La cohérence des politiques publiques au service du droit à l'alimentation (avec Olivier De Schutter) 04.06.2015 Genf, Schweiz

Veranstaltungen zum Wissenstransfer

Aktiver Beitrag

Titel Art des Beitrags Titel des Artikels oder Beitrages Datum Ort Beteiligte Personen
Seco Consultation on Trade and Investment Agreements, including Mercosur Countries Workshop 19.06.2017 Bern, Schweiz
County Food Security Steering Committee Meeting (Agricultural Sector Development Support Programme (ASDSP)) Workshop 10.05.2017 Nanyuki, Laikipia , Kenia
Primer encuentro de agricultura urbana y periurbana en Bolivia Performances, Ausstellungen (z.B. für Bildungsinstitute) 08.12.2016 Sucre, Bolivien
Primer Encuentro Nacional del Vivir Bien Performances, Ausstellungen (z.B. für Bildungsinstitute) 24.11.2016 Toro Toro, Potosi, Bolivien
„Fair Food, Nachhaltige Agrarimporte in die Schweiz? Perspektive auf Bolivien und Kenya» mit Agrarallianz und diverse entwicklungs-, umwelt- und agrarpolitische Organisationen der Schweiz Workshop 29.08.2016 Bern, Schweiz
County Food Security Steering Committee Meeting (Agricultural Sector Development Support Programme (ASDSP)) Workshop 07.04.2016 Nanyuki, Laikipia, Kenia
Learning from the implementation experiences of other human rights-based approaches and instruments Workshop 14.12.2015 Rome, Italien


Selber organisiert

Titel Datum Ort
Talleres informativos del R4D con asociaciones de productores y alcaldía 03.04.2017 Samaipata, Santa Cruz, Bolivien
La Ontología del Vivir Bien - Saber Alimentarse 23.09.2016 Cochabamba, Bolivien
Socialización del R4D en los municipio de San Pedro y La guardia 13.08.2016 San Pedro, La guardia , Bolivien

Kommunikation mit der Öffentlichkeit

Kommunikation Titel Medien Ort Jahr
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Socialización del proyecto “Hacia la sustentabilidad alimentaria: Reconstruyendo la co-existencia de International 2015
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Public event: Towards food sustainability: Re-shaping the coexistence of different food systems in S International 2015
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Präsentation des Projektes bei COSUDE (DEZA) in der Botschaft in La Paz International 2015
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Information Workshop Bolivia: Kick-off meeting with different stakeholders International 2015
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Information Workshop Kenya: Kick-off meeting with different stakeholders International 2015
Medienarbeit: Radio, Fernsehen Sustentabilidad alimentaria y el Plan Territorial de Desarrollo Integral Radio Cabezas, Bolivia International 2016
Weitere Aktivitäten Diskussion Resultate Fair Food Studie in der Wirtschaft und Abgabekommissione WAK des Nationalrats Deutschschweiz 2017
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Nanyuki show ground: Mt. Kenya Branch, Agricultural Society of Kenya Show International 2017
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Priority value chains exhibition (ASDSP) International 2017
Medienarbeit: Radio, Fernsehen Bio - Pionier fordert globalen Systemwechsel in der Landwirtschaft Tageszeitungen CH Italienische Schweiz Westschweiz Deutschschweiz 2015
Neue Medien (Web, Blogs, Podcasts, NewsFeed, usw.) Yateirenda, la tierra de la miel de señorita Movimiento Regional Por La Tierra International 2016
Referate/ Veranstaltungen/ Ausstellungen Navigating trade-offs through policy options for sustainable food systems International Westschweiz Italienische Schweiz Deutschschweiz 2016

Auszeichnungen

Titel Jahr
First Plurinational Price of Science and Technology, Ministry of Education, Bolivia 2016

Abstract

The project starts with the idea that, indeed, it is possible to feed nine billion people by 2050. However, this requires a reorientation of global food policies: their focus must extend beyond merely increasing productivity. This in turn makes it necessary to analyse food security as an outcome of the complex interactions between diverse food systems with different actors and different ways of producing, processing, packaging, distributing, and consuming food. Viewing food security as an outcome of food systems provides a basis for investigating the interrelations between food systems, and how they are linked with the right to food and other related human rights. Moreover, it enables analysis of different food systems’ environmental and social-justice outcomes. All these aspects combine to form the emerging concept of food sustainability – a concept which has been strongly acknowledged in food-related science and policy debates. It is widely recognized that these debates would greatly benefit from scientific contributions that are based on the integration of social and natural sciences; such integration is expected to enable a better understanding of both the conceptual and the empirically determined factors defining food sustainability within and between food systems. However, empirical research that takes the concept of food sustainability as a reference is largely lacking to date. This project, therefore, focuses on empirical research into the factors that influence food sustainability within and between different food systems coexisting in selected regions of Bolivia and Kenya. The general objective is to provide evidence-based scientific knowledge for the formulation and promotion of innovative strategies and policy options that improve individual and aggregate levels of food systems’ sustainability. The emphasis is on finding ways to enhance collaboration within and between food systems. The project is organised into five Work Packages (WPs) that are each responsible for a set of specific objectives. WP1: Context mapping, trends, and space for democratic participation will (1) identify key external factors (laws, treaties, and economic, social, and environmental drivers) that have influenced the investigated food systems over the last 10–15 years, as well as related trends and their likely future development; (2) assess how these external factors impact on the policy space of the country or region concerned; and (3) identify innovative policy and legal options that contribute to an enabling environment for food sustainability. WP2: Institutions, actors, and perceptions will work towards a better understanding (1) of how formal and informal institutions of public, private, and customary law transform and shape food-system-specific institutions and related patterns of interactions and power hierarchies among key actors within and between food systems; (2) of how cognitive factors are expressed in actor-specific food system activities and their relation to risk and insecurity; and (3) on the outcomes of existing institutional configurations within and between food systems regarding human rights and especially the right to food. WP3: Food system activities, value chains, livelihoods, and food security will strive to better understand (1) how specific food system activities shape the outcomes of individual food systems in terms of food security, the reduction of poverty and of inequality, as well as the right to food and other human rights. This includes (2) the analysis of trade-offs between individual food systems coexisting in the same geographical area. WP4: Environmental integrity and social-ecological resilience will (1) assess food systems’ environmental integrity and (2) analyse how their environmental integrity and their socio-economic outcomes influence social-ecological resilience, and how this resilience is perceived by different actors. WP5: Integration, policy options, and dissemination focuses on (1) the identification of most promising food systems in terms of their individual and aggregate contributions to food sustainability in a context of coexistence; and (2) assessing how innovations and novel policy options that increase collaboration within and between different food systems can help to raise levels of food sustainability. WP5: Acts as a platform for integrating results from the other WPs and translating them into the development of a Food Sustainability Assessment Framework (FoodSAF) to be further applied, tested, and refined in other food systems in Bolivia and Kenya as well as in Brazil, Peru, Ghana, and Zambia. The FoodSAF will enable non-scientific actors to assess key problems of food system sustainability affecting them. It will also enable documentation of current best practices, help determine the conditions needed to scale up these practices, and help identify innovations that support transitions to more sustainable food systems. Transformative Pilot Actions (TPA) will serve for jointly applying the FoodSAF in food systems outside the primary case studies with the aim of stimulating and enhancing societal and scientific debates and initiatives related to food sustainability. The project takes a mixed-methods approach. Qualitative methods will include participatory observation, semi-structured and narrative interviews, focus groups, oral history, case law, legal coherence analysis, transect walks, value and commodity chains mapping, and participatory mapping. Quantitative methods include household and panel surveys, application of GIS and remote-sensing; analysis of socio-economic, demographic and environmental statistical data and development indicators; and causality and budget analyses to determine people’s enjoyment of (or exclusion from) the right to food. The FoodSAF will complement and link with (1) the “Sustainability Assessment of Food and Agriculture Systems” (SAFA) framework recently launched by FAO, (2) human rights impact assessment frameworks, and (3) the FAO guidelines on conducting right-to-food assessments. Dissemination of research results includes promotion of social learning between food system actors, government bodies, NGOs, and other interested actors; promotion of policy dialogue and provision of training and user-friendly information to members of universities, farming communities, social movements, agribusiness, trade unions, public administration bodies, and NGOs. The project is run by 4 Swiss research organisations (Universities of Bern and Geneva) and their main Southern partner organisations in Bolivia and Kenya, as well as collaborating organisations in Brazil, Peru, Ghana, and Zambia. Each partner contributes specific expertise regarding analysis of food sustainability (disciplines involved include human and physical geography, social anthropology, legal studies, economy, political economy, and agroecology). The research partners will be supported by a scientific advisory board composed of internationally renowned experts, e.g. outgoing UN Special Rapporteur on the right to food (Olivier De Schutter), Renato Maluf from FAO’s High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition, Nadia Scialabba (in charge of “Sustainability Assessment of Food and Agriculture Systems” (SAFA) framework and FAO’s programme on organic agriculture and agroecology, as well as renowned scientists, including Miguel Altieri (University of California, Berkeley, USA), Jesse Ribot (University of Illinois, USA), Sonya Merten (Swiss Tropical and Public Health Institute, Switzerland) and likewise renowned experts from of Brazil, Peru, Ghana and Zambia.