Project

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POM-Q: Strategies for reducing food losses in potato-product supply chains: Implications of different quality standards

English title POM-Q: Strategies for reducing food losses in potato-product supply chains: Implications of different quality standards
Applicant Mack Gabriele
Number 145184
Funding scheme NRP 69 Healthy Nutrition and Sustainable Food Production
Research institution Agroscope Reckenholz-Tänikon ART
Institution of higher education Research Institutes Agroscope - AGS
Main discipline Agricultural Engineering
Start/End 01.01.2014 - 31.12.2016
Approved amount 300'000.00
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All Disciplines (3)

Discipline
Agricultural Engineering
Science of management
Other disciplines of Environmental Sciences

Keywords (4)

food loss; supply chain; agent-based modelling; quality standards

Lay Summary (German)

Lead
Es gibt bisher nur grobe Schätzungen über die Höhe der Kartoffelverluste in der Schweiz. Diese schwanken zwischen 20 bis 40 % aller im Inland produzierten Kartoffeln. Es ist auch nicht bekannt, im welchen Umfang die inländischen Qualitätsstandards zu den Verlusten beitragen. Will man jedoch die Kartoffelverluste in einer nachhaltigen Art und Weise reduzieren, müssen wir diese vom Anbau bis auf den Teller analysieren.
Lay summary

Inhalt und Ziel des Forschungsprojektes

Das Ziel des Projektes ist es einerseits, den Einfluss von Qualitätsstandards auf die Entstehung von Kartoffelverlusten zu untersuchen. Andererseits sollen Strategien zur Vermeidung von Kartoffelverlusten entlang der Verarbeitungskette entwickelt werden, welche die Nachhaltigkeit der gesamten Kette verbessern. Da für solche Analysen bisher keine Daten zur Verfügung stehen, erheben wir stichprobenhaft die Verluste bei Frischkartoffeln und verarbeiteten Kartoffeln vom Feld bis auf den Teller inklusive Lagerung, Verarbeitung und Verkauf. Ausserdem untersuchen wir, in welchem Umfang Qualitätsstandards Verluste fördern und inwiefern Verbraucher andere Qualitätsstandards akzeptieren würden, die mit geringeren Verlusten verbunden sind.

 

Gesellschaftlicherund wissenschaftlicher Kontext

Das Projekt soll dazu beitragen, die Nachhaltigkeit des Kartoffelanbaus, der Verarbeitung und der Vermarktung durch eine Verringerung der Verluste zu verbessern. Das Projekt nutzt dafür Methoden der Ökobilanzierung, Vollkostenrechnung und agenten-basierten Modellierung für eine umfassende Nachhaltigkeitsbewertung der Lieferketten fürKartoffelprodukte. In diesem Projekt wird aktiv mit Vertretern der verschiedenen Produktions- und Verkaufsstufen zusammengearbeitet um möglichst umsetzbare, akzeptierte Lösungen zu finden.

 

Key words

Potato losses;quality standards; sustainability assessment; supply chain analysis

Direct link to Lay Summary Last update: 24.07.2013

Responsible applicant and co-applicants

Employees

Publications

Publication
Environmental impacts of food losses along the entire Swiss potato supply chain - Current situation and reduction potentials
Willersinn Christian, Möbius Sabrina, Mouron Patrik, Lansche Jens, Mack Gabriele (2017), Environmental impacts of food losses along the entire Swiss potato supply chain - Current situation and reduction potentials, in Journal of Cleaner Production, 140, 860-870.
Food loss reduction from an environmental, socio-economic and consumer perspective – The case of the Swiss potato market
Willersinn Christian, Mouron Patrik, Mack Gabriele, Siegrist Michael (2017), Food loss reduction from an environmental, socio-economic and consumer perspective – The case of the Swiss potato market, in Waste Management, 59, 451-464.
Environmental Profile of the Swiss Supply Chain for French Fries: Effects of Food Loss Reduction, Loss Treatments and Process Modifications
Mouron Patrik, Willersinn Christian, Möbius Sabrina, Lansche Jens (2016), Environmental Profile of the Swiss Supply Chain for French Fries: Effects of Food Loss Reduction, Loss Treatments and Process Modifications, in Sustainability, 8(12), 1214-1234.
Kartoffelverluste in der Schweiz vom Feld bis zum Teller
Willersinn Christian, Mack Gabriele, Mouron Patrik, Siegrist Michael (2016), Kartoffelverluste in der Schweiz vom Feld bis zum Teller, in Agrarforschung Schweiz, 7(2), 104-111.
Quantity and quality of food losses along the Swiss potato supply chain: Stepwise investigation and the influence of quality standards on losses.
Willersinn Christian, Mack Gabriele, Mouron Patrik, Keiser Andreas, Siegrist Michael (2015), Quantity and quality of food losses along the Swiss potato supply chain: Stepwise investigation and the influence of quality standards on losses., in Waste management (New York, N.Y.), 46, 120-132.

Collaboration

Group / person Country
Types of collaboration
Institut d’ethnologie Universität Neuenburg Switzerland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
Fachgebiet Agrarinformatik und Unternehmensführung der Universität Hohenheim Germany (Europe)
- Publication
- Exchange of personnel

Scientific events

Active participation

Title Type of contribution Title of article or contribution Date Place Persons involved
Doktorprüfung ETH Zürich Individual talk Improving the sustainability of potato-product supply chains through food loss reduction 09.11.2016 Zürich, Switzerland Willersinn Christian;
Forscherdialog Food Waste Talk given at a conference Nahrungsmittelverluste und Nachhaltigkeit – das Beispiel Kartoffel 08.11.2016 Bern, Switzerland Willersinn Christian; Mack Gabriele;
Kolloquium des Agroeconet Talk given at a conference Nahrungsmittelverluste und Nachhaltigkeit – das Beispiel Kartoffel 21.09.2016 Zürich, Switzerland Willersinn Christian;
26. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie Talk given at a conference Auswirkungen einer Verlustreduktion von Kartoffeln auf die Nachhaltigkeit der gesam-ten Wertschöpfungskette 15.09.2016 Wien, Austria Willersinn Christian;
CAP Impact on Economic Growth and Sustainability of Agriculture and Rural Areas Poster Quantity and quality of food losses along the Swiss potato supply chain 07.10.2015 Sofia, Bulgaria Willersinn Christian;
Consumer Behavior Kolloquium Individual talk Food losses of potato products in Switzerland - Quantification, driving forces and ecological impacts 01.10.2015 Zürich, Switzerland Willersinn Christian;
Consumer Behavior in a Changing World: Food, Culture, Society Talk given at a conference Potato Food Waste in Swiss households - Quantity, driving factors and waste behavior of consumers 25.03.2015 Neapel, Italy Willersinn Christian;


Knowledge transfer events

Active participation

Title Type of contribution Date Place Persons involved
United against Waste Workshop 13.10.2015 Bern, Switzerland Willersinn Christian;
Tänikoner Agrarökonomie-Tagung Talk 10.09.2015 Ettenhausen, Switzerland Willersinn Christian;
Forscherdialog Nahrungsmittelabfälle Workshop 22.01.2015 Bern, Switzerland Mack Gabriele; Willersinn Christian;
Ergebnispräsentation und Diskussion mit Swisscofel Workshop 19.11.2014 Bern, Switzerland Willersinn Christian; Mack Gabriele;


Communication with the public

Communication Title Media Place Year
New media (web, blogs, podcasts, news feeds etc.) Weniger Verschwendung von Schweizer Kartoffeln ETH Zukunftsblog International 2017
Media relations: radio, television Essen verschwenden ist Mist OE1 International 2016
Media relations: radio, television Für die Tonne 3sat International 2016
New media (web, blogs, podcasts, news feeds etc.) Halbierte Kartoffelernte ETH News German-speaking Switzerland 2015
Media relations: print media, online media Nur die halbe Kartoffelernte wird genutzt Medienmitteilung des Bundes German-speaking Switzerland Rhaeto-Romanic Switzerland Western Switzerland Italian-speaking Switzerland 2015

Awards

Title Year
Auszeichnung für den besten Beitrag im Rahmen der ÖGA Tagung 2016 2016

Abstract

Among all agricultural products high food losses occur for potatoes which comes to about 30% of total production in Switzerland. However, it is not known to which extend these food losses could be reduced across the food supply-chain. Quality standards as defined by retailers have a major influence on food losses. Furthermore, the coordination between the actors of the food supply chain has a significant impact on losses. The aim of POM-Q is to assess the influence of different quality standards on food losses and to identify sustainable supply-chain formations which would contribute to a significant reduction in food losses.
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