Projekt

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PromESSinG - Management concept for Central European vineyard ecosystems: Promoting ecosystem services in grapes

Titel Englisch PromESSinG - Management concept for Central European vineyard ecosystems: Promoting ecosystem services in grapes
Gesuchsteller/in Bacher Sven
Nummer 158390
Förderungsinstrument FACCE Joint Programming Initiative
Forschungseinrichtung Unité d'Ecologie et Evolution Département de Biologie Université de Fribourg
Hochschule Universität Freiburg - FR
Hauptdisziplin Forst- und Agrarwissenschaften
Beginn/Ende 01.01.2015 - 30.11.2018
Bewilligter Betrag 279'985.00
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Alle Disziplinen (2)

Disziplin
Forst- und Agrarwissenschaften
Oekologie

Keywords (7)

viticulture; agri-environment program; grape quality; vineyard soil management; landscape heterogeneity; soil fertility; pest control

Lay Summary (Deutsch)

Lead
Im Forschungsverbund von Sven Bacher untersucht im europäischen Weinbau die Zusammenhänge zwischen verschiedenen Bodenorganismen und ihren Einfluss auf Bodenfunktionen und schliesslich die Qualität der Trauben. Dabei werden nicht nur verschiedene Bewirtschaftungsmassnahmen untersucht, sondern es wird auch der Einfluss der umgebenden Landschaft einbezogen. Ziel ist es, aufzuzeigen, wie durch Förderung der Biodiversität die Ökosystemleistungen aufrechterhalten werden können und dabei die Qualität der gewonnen Trauben gesichert wird..
Lay summary
Das Zusammenspiel zwischen Biodiversität und Ökosystemdienstleistungen spielt eine zentrale Rolle bei der Sicherstellung der Nahrungsmittelproduktion und der Entwicklung neuer Produktionsansätze im Rahmen einer nachhaltigen Landwirtschaft. Zu den Ökosystemleistungen der Agrarlandschaft zählen unter anderem der Erhalt der Fruchtbarkeit und Stabilität des Bodens, die Regulierung von Schädlingen und Unkräutern und nicht zuletzt die Qualität der produzierten Feldfrüchte. Momentan werden allerdings viele dieser Ökosystemleistungen allerdings nur durch den massiven Einsatz von Ressourcen (Bewässerung, Düngung) oder Eingriffe (Pestizide, Bodenbearbeitung) aufrechterhalten. Das Forschungsteam von Sven Bacher untersucht im Schweizer Weinbau die Zusammenhänge zwischen verschiedenen Bodenorganismen wie Pflanzen, Mikroben, Insekten und Würmern und ihren Einfluss auf die Bodenfunktionen und schliesslich die Qualität der produzierten Trauben. Dabei werden nicht nur verschiedene Bewirtschaftungsmassnahmen untersucht, sondern es wird auch der Einfluss der umgebenden Landschaft wird einbezogen. Die Studie wird in den fünf europäischen Ländern Frankreich, Deutschland, Schweiz, Österreich und Rumänien durchgeführt. Ziel des Projektes ist, Bewirtschaftungsmöglichkeiten aufzuzeigen, die durch Förderung der Biodiversität im Rebbau deren Ökosystemleistungen aufrechterhalten und die Qualität der produzierten Trauben sichern. Dies ermöglicht einen reduzierten Einsatz von Ressourcen und Eingriffen im Rebberg. Das Projekt soll damit zu einer nachhaltigen Produktion im Weinbau beitragen und mithelfen, einer Ausbeutung der Ressource Boden vorzubeugen.
Direktlink auf Lay Summary Letzte Aktualisierung: 07.07.2015

Lay Summary (Französisch)

Lead
L'équipe de Sven Bacher étudie au sein du vignoble européen les relations entre divers organismes du sol et leur influence sur les fonctions du sol et sur la qualité du raisin. En plus d'étudier différents modes d’exploitation du vignoble, l’influence du paysage est prise en considération. Le but est de démontrer la pertinence, dans l’optique d’une gestion durable du vignoble, de maintenir les services écosystémiques à travers la promotion de la biodiversité, au bénéfice de la qualité du raisin.
Lay summary

Les interactions entre la biodiversité et les services écosystémiques jouent un rôle central pour garantir la production alimentaire et le développement de nouvelles méthodes de production dans le cadre d’une agriculture durable. Les services écosystémiques du paysage agricole recouvrent notamment la fertilité et la stabilité des sols, la régulation des adventices et des ravageurs ainsi que, principalement, la qualité des récoltes produites. Plusieurs services écosystémiques ne sont toutefois maintenus que par une utilisation massive des ressources (irrigation, fertilisation) et par des perturbations (pesticides, travail du sol). L’équipe de recherche de Sven Bacher étudie, au sein du vignoble suisse, les relations entre divers organismes du sol (à savoir les plantes, les micro-organismes, les insectes, les vers de terre) et leur influence sur les fonctions du sol ainsi que, ultimement, sur la qualité du raisin produit.

L’analyse de l'influence du paysage environnant est associée à l’analyse de l'influence des différents modes de gestion. L’étude est menée dans cinq pays européens que sont la France, l’Allemagne, la Suisse, l’Autriche et la Roumanie. L'objectif du projet est de mettre en évidence des modes de gestion alternatifs permettant de maintenir, à travers la promotion de la biodiversité, les services écosystémiques, et garantissant aussi la qualité du raisin produit tout en réduisant l'utilisation des ressources et les perturbations dans le vignoble. Le projet doit ainsi contribuer à une production durable du vignoble et aider à la préservation de la ressource sol.

Direktlink auf Lay Summary Letzte Aktualisierung: 07.07.2015

Lay Summary (Englisch)

Lead
Sven Bacher’s team is examining the relations between different soil organisms as well as their influence on soil functions and the quality of the grapes in European viticulture. The team will not only compare different agricultural methods but also study the impact of the surrounding landscape. The aim is to show how promoting biodiversity will maintain ecosystem services and ensure the quality of the grapes produced.
Lay summary

The interplay between biodiversity and ecosystem services plays a central role in securing food production. Taking this into account is crucial for the development of new production approaches within the framework of sustainable agriculture. The ecosystem services of an agricultural landscape include the preservation of soil fertility and stability, pest and weed control, and not least, the quality of the crops produced. Currently, however, many of these ecosystem services can only be maintained through the massive use of resources (irrigation, fertilization) or interventions (pesticides, soil cultivation).

Sven Bacher’s team is examining the connections between different soil organisms – plants, microbes, insects, worms – and their influence on soil function and grape quality in Swiss viticulture. The team will not only compare different agricultural methods but also investigate the impact of the surrounding landscape. Die study will be conducted in the five European countries France, Germany, Switzerland, Austria and Romania.

The aim of the project is to present cultivation options that promote biodiversity to maintain ecosystem services and ensure the quality of the grapes produced. This will reduce the use of resources and interventions in the vineyard. The project is intended to contribute to sustainable viticulture and prevent the exploitation of soil as a resource.

Direktlink auf Lay Summary Letzte Aktualisierung: 07.07.2015

Verantw. Gesuchsteller/in und weitere Gesuchstellende

Mitarbeitende

Zusammenarbeit

Gruppe / Person Land
Formen der Zusammenarbeit
Bordeaux Sciences Agro, University of Bordeaux (Prof. Maarten van Helden, Ing. J. Guenser) Frankreich (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
Universität für Bodenkultur Wien (Prof. A. Forneck, Dr. M. Griesser) Österreich (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
- Forschungsinfrastrukturen
Conservation Biology (A. Jacot; R. Arlettaz), University of Bern Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
Ovidius University of Constanta (Prof. M. Skolka, Dr. C. Preda) Rumänien (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
- Forschungsinfrastrukturen
- Austausch von Mitarbeitern
Agroscope Reckenholz (G. Grabenweger; J. Enkerli) Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Forschungsinfrastrukturen
Salamon - Ökologie (J. Salamon) Deutschland (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
Naturhistorisches Museum (W. Marggi), Bern Schweiz (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
Department of Environmental Science (N. Kuhn), University of Basel Schweiz (Europa)
- Forschungsinfrastrukturen
University of Geisenheim (Prof. Ilona Leyer, Prof. Annette Reineke) Deutschland (Europa)
- vertiefter/weiterführender Austausch von Ansätzen, Methoden oder Resultaten
- Publikation
- Forschungsinfrastrukturen

Wissenschaftliche Veranstaltungen

Aktiver Beitrag

Titel Art des Beitrags Titel des Artikels oder Beitrages Datum Ort Beteiligte Personen
Biology 16 Poster Soil biodiversity and ecosystem functioning and services in vineyards 11.02.2016 Lausanne, Schweiz Bacher Sven; Steiner Magdalena;
Ecology of soil microorganisms Poster Microbial diversity and ecosystem functioning in vineyards 29.11.2015 Prag, Tschechische Republik Bacher Sven; Steiner Magdalena;


Abstract

New approaches are needed to secure food production while creating sustainable agricultural systems requiring as few external inputs as possible. The interaction between biodiversity and ecosystem services (ESS) is recognized to play a key role in this context although large gaps in knowledge exist. Cultivation of grapevine as a perennial crop, characterized as a highly input-intensive crop often grown for several decades on exposed locations with particular climatic conditions, has a high potential of providing ESS linked to biodiversity since viticulture does not aim at producing maximum yield but rather high quality products. Additionally, viticulture can provide high levels of biodiversity inside the cropped area which cannot be found in annual cropping systems. Thus, viticultural systems provide ideal conditions for analyzing ESS relevant for the grapevine grower such as soil fertility and stability, water retention, pest and weed control as well as grape quality in relation to soil biodiversity and functioning.The PromESSinG project responds to the need to unravel biodiversity driven processes associated with the main ESS in viticultural systems taking different spatial (field, landscape) scales into account. A particular focus will be on soil biodiversity, as interactions between the diverse soil biota as well as chemical and physical properties of the soil environment are fundamental for the provision ofsoil-based ecosystem services. The intended research will be conducted in temperate (non-Mediterranean) vineyard systems in France, Switzerland, Germany, Austria and Romania, thus covering a gradient from maritime to continental climates. In a common study with all countries involved and using a standardized sampling design we will analyze the links between diversity of soil relevant species groups (soil microflora including mycorrhiza, macrofauna, plants), soil function and respective supporting, regulating and provisioning ESS. Management effects on these interactions are analyzed on two different scales by combining a) the factor soil management including three vineyard ground management treatments of different disturbance intensities with b) the factor landscape management consisting of three landscape heterogeneity levels. In addition, individual studies based on already existing experimental sites in Germany, Switzerland and France focusing on nitrogen fertilization and farming type (integrated, organic, biodynamic) will further promote knowledge on biodiversity-ESS relationships in the vineyard. Thus, the major aim of PromESSinG is to identify management options for promoting biodiversity linked ESS in order to reduce external inputs in Central European vineyardecosystems.The PromESSinG project will integrate the entire knowledge chain from providing novel and improved techniques for measuring ESS in viticulture, performing empirical research in a common study across countries, to fostering exchange and consultation with local and regional stakeholder in each country. The knowledge will be spread at all levels inside and outside the European Union to all major relevant stakeholders and interested parties to achieve improvements in the utilization of ecological services provided by soil and landscape management for the grapevine grower.
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