Project

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Healthy Pork from Sustainable Production Systems - developing basic knowledge and skills of implementation

English title Healthy Pork from Sustainable Production Systems - developing basic knowledge and skills of implementation
Applicant Spring Peter
Number 145199
Funding scheme NRP 69 Healthy Nutrition and Sustainable Food Production
Research institution Hochschule für Agrar-, Forst- und Lebensmittelwissenschaften HAFL Berner Fachhochschule BFH
Institution of higher education Berne University of Applied Sciences - BFH
Main discipline Agricultural Engineering
Start/End 01.01.2014 - 31.12.2017
Approved amount 652'531.61
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Keywords (5)

porc quality; antibiotic use; production system optimization; knowlege transfer; protein efficiency

Lay Summary (German)

Lead
Die Schweinefleischproduzenten sind gefordert, die steigenden ökologischen und ethischen Anforderungen der Schweizer Bevölkerung zu erfüllen und gleichzeitig ein Produkt anzubieten, das auch im Genuss- und Nährwert höchsten Ansprüchen genügt.
Lay summary

Hintergrund

Fleisch ist ein geschätzter und ernährungsphysiologisch wertvoller Bestandteil der menschlichen Ernährung. Auf der anderen Seite trägt die Fleischproduktion zu Umweltproblemen wie globale Erwärmung oder Überdüngung bei und die Nutztierhaltung kann eine Quelle von Antibiotika-resistenten Bakterien sein. Praxisdaten zeigen aber, dass dabei grosse Unterschiede zwischen landwirtschaftlichen Betrieben bestehen. Dies deutet darauf hin, dass bereits kurzfristig beträchtliches Verbesserungspotential realisiert werden könnte, wenn bestehendes und neues Wissen hinsichtlich Ressourceneffizienz und Reduktion des Antibiotika-Einsatzes umgesetzt werden kann. Daneben können in der Fütterung und bei der Fleischgewinnung Massnahmen umgesetzt werden, die den Genusswert und die ernährungsphysiologische Qualität verbessern und dem Produkt einen höheren Wert verleihen.  

Ziel

Das Ziel dieses Projektes ist die beispielhafte Entwicklung und Etablierung einer Schweinefleischproduktion, welche über die gesamte Wertschöpfungskette darauf abzielt, negative Umweltweinflüsse zu verringern und den Einsatz von Antibiotika zu reduzieren. Dabei soll die Tiergesundheit gefördert und der Tierschutz weiter verbessert werden. Die Akzeptanz durch die Verbraucher und damit der Erfolg am Markt sollen darüber hinaus mit einer herausragenden Qualität  der erzeugten Produkte gesichert werden.

 

Bedeutung

Das Projekt setzt sich für eine ökologische Landwirtschaft ein, welche den Forderungen der Schweizer Bevölkerung nachkommt und im Einklang mit dem Markt ist. Neben produktionstechnischen Massnahmen, werden ebenfalls Faktoren analysiert, welche die Landwirte in ihren Entscheidungen zur Umsetzung neuer Management-Praktiken beeinflussen. Basierend darauf können Beratungskonzepte entwickelt werden, welche rascher zur Verbesserung der Nachhaltigkeit und zur Reduktion des Antibiotikaeinsatzes in der Schweineproduktion führen. Die Konzepte können für andere Bereiche der Landwirtschaft angepasst werden.

Direct link to Lay Summary Last update: 28.08.2013

Lay Summary (English)

Lead
The pork production chain is challenged to meeting rising demands of the Swiss population for ecologically and ethically sound agriculture which is in line with the market.
Lay summary

Background

Meat is a highly esteemedand nutritionally valuable part of the human diet. On the other hand meatproduction contributes to environmental problems such as global warming oreutrophication and requires a considerable amount of land. Animal production canalso be a source of antibiotic resistant bacteria. Field data show that largedifferences exist between farms regarding their resource efficiency and the useof antibiotics. This indicates that considerable space for improvement exists whichcould be realized in the short term when already existing information and novelknowledge is implemented efficiently. Additionally, specific feeding and meatprocessing measures can be applied to considerably improve nutritive value andeating quality of the pork produced, thus providing a product with an overallincreased value.

 

Aim

The objectiveof this project is to develop and establish an applied example of a porkproduction scheme, which, throughout the whole value added chain, aims to reduceenvironmental emissions and use of antibiotics, to improve animal health andwelfare, and to yield pork of outstanding tenderness which can providenutritional health benefits.

 

Significance

Theproject works towards meeting the demand of the Swiss population forecologically sound agriculture which is in line with the market. By analyzing factorsthat influence farmer’s decisions and those that hinder them in implementingnew management practices to reduce antibiotic use and improve thesustainability of their productions system, the project will yield valuableinformation to accelerate the implementation of existing and novel knowledge inpig production. As some factors are expected to be of more general nature thegained information can help to accelerate the implementation of practice knowledgein other fields of agriculture.

Direct link to Lay Summary Last update: 28.08.2013

Responsible applicant and co-applicants

Employees

Publications

Publication
Jambon de la Borne und Boutefas als AOP-Kandidaten
Scheeder Martin, Müller Martina, Stoll Peter, Harms Eugenia, Forestier Samuel (2017), Jambon de la Borne und Boutefas als AOP-Kandidaten, in ETH-Schriftenreihe zur Tierernährung, Band 40, 145-148.
Reduced antibiotic use in piglets: implementation of a breeding program for E.Coli F4ab/ac resistant pigs
Hu Dou, Rampoldi Antonio, Girard Marion, Gutzwiller Andreas, Neuenschwander Stefan (2017), Reduced antibiotic use in piglets: implementation of a breeding program for E.Coli F4ab/ac resistant pigs, in ETH-Schriftenreihe zur Tierernährung, Band 40, 157-160.
Traditionelle Westschweizer Spezialitäten aus regional erzeugtem Schweinefleisch
Scheeder Martin, Harms Eugenia, Forestier Samuel (2017), Traditionelle Westschweizer Spezialitäten aus regional erzeugtem Schweinefleisch, in Agrarforschung, 8 (4), 126-133.
Risk factors for oral antimicrobial consumption in Swiss fattening pig farms – a case–control study
Arnold Corinne, Schüpbach Gertraud, Hirsiger Patricia, Malik Julia, Scheer Patricia, Sidler Xaver, Spring Peter, Peter-Egli Judith, Harisberger Myriam (2016), Risk factors for oral antimicrobial consumption in Swiss fattening pig farms – a case–control study, in Porcine Health Management, 2:5, 1-9.
Einfluss der persönlichen Einstellung des Betriebsleiters auf den Antibiotika- Verbrauch in der Schweineproduktion
Malik J., Kaufmann G., Hirsiger P., Kümmerlen D., Arnold C., Spring P., Sidler X. (2015), Einfluss der persönlichen Einstellung des Betriebsleiters auf den Antibiotika- Verbrauch in der Schweineproduktion, in SAT, Band 157, Heft 12, 1-7.
Risikofaktoren für den oralen Einsatz von Antibiotika und Tierbehandlungsinzidenz bei Absetzferkeln in der Schweiz
Hirsiger Patricia, Malik Julia, Kümmerlen Dolf, Vidondo B., Arnold Corinne, Harisberger Myriam, Spring Peter, Sidler Xaver (2015), Risikofaktoren für den oralen Einsatz von Antibiotika und Tierbehandlungsinzidenz bei Absetzferkeln in der Schweiz, in SAT, Band 157, Heft 12, 1-7.
Inheritance of porcine receptors for enterotoxigenic Escherichia coli with fimbriae F4ad and their relation to other F4 receptors
Rampoldi A., Bertschinger H. U., Bürgi E., Dolf G., Sidler X., Bratus A., Vögeli P., Neuenschwander S. (2014), Inheritance of porcine receptors for enterotoxigenic Escherichia coli with fimbriae F4ad and their relation to other F4 receptors, in Animal, 8:6, 859-866.

Collaboration

Group / person Country
Types of collaboration
University of Zurich, Vetsuisse Faculty Switzerland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
- Research Infrastructure
- Exchange of personnel
ETH Zürich Switzerland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
- Research Infrastructure
- Exchange of personnel
SUISAG, service center for pig production Switzerland (Europe)
- in-depth/constructive exchanges on approaches, methods or results
- Publication
- Research Infrastructure
- Industry/business/other use-inspired collaboration

Scientific events

Active participation

Title Type of contribution Title of article or contribution Date Place Persons involved
63rd International Congress of Meat Science and Technology Poster COOK, FREEZE, SHEAR: THE QUEST FOR THE BEST SEQUENTIAL ARRANGEMENT 13.08.2017 Cork, Ireland Müller-Richli Martina; Scheeder Martin;
SVT-Tagung 2017 Talk given at a conference Reduced antibiotic use in piglets: effects of tannins and salicylate as alternatives in susceptible piglets artificially infected with E. coli F4 ac 23.03.2017 Zollikofen, Switzerland Neuenschwander Stefan;
SVT-Tagung 2017 Poster Verbesserung des Nähr- und Genusswertes von Schweinefleisch 23.03.2017 Zollikofen, Switzerland Müller-Richli Martina; Scheeder Martin;
Fachtagung ETH Zürich Poster Antibiotikaeinsatz beim Schwein: Erste Resultate aus dem Projekt FitPig 13.05.2015 Zürich, Switzerland Sidler Xaver; Spring Peter;


Knowledge transfer events

Active participation

Title Type of contribution Date Place Persons involved
Tagung FitPig 2015 Talk 27.10.2015 Zollikofen, Switzerland Neuenschwander Stefan;
Tagung FitPig 2015 Talk 27.10.2015 Zollikofen, Switzerland Spring Peter;
Tagung FitPig 2015 Talk 27.10.2015 Zollikofen, Switzerland Malik Julia;
Tagung FitPig 2015 Talk 27.10.2015 Zollikofen, Switzerland Hirsiger Patricia;
Tagung FitPig 2015 Talk 27.10.2015 Zollikofen, Switzerland Sidler Xaver;


Communication with the public

Communication Title Media Place Year
Print (books, brochures, leaflets) Postpartales Dysgalaktie Syndrom bei Muttersauen, SGD Merkblätter German-speaking Switzerland Western Switzerland 2017
Print (books, brochures, leaflets) Zart und saftig, Suisseporcs Information 11/2017 German-speaking Switzerland 2017
Media relations: print media, online media Dank Bestandsbetreuung weniger Antibiotika UFA REVUE German-speaking Switzerland 2016
Print (books, brochures, leaflets) FitPig-Bestandesbetreuung: Erfahrungsbericht – Teil 2 German-speaking Switzerland 2016
Print (books, brochures, leaflets) FitPig-Bestandesbetreuung: Erfahrungsbericht – Teil 3 German-speaking Switzerland 2016
Media relations: print media, online media Phasenfütterung hat Potential dieGrüne German-speaking Switzerland 2016
Print (books, brochures, leaflets) Saugferkeldurchfälle - SGD Merkblätter für Schweineprofis German-speaking Switzerland Western Switzerland 2016
Media relations: print media, online media «FitPig»-Betriebe konnten Antibiotikaeinsatz senken Zeitung Schweizer Bauer German-speaking Switzerland Western Switzerland 2015
Print (books, brochures, leaflets) «FitPig»-Projekt: Effiziente Schweineproduktion trotz Antibiotikareduktion? German-speaking Switzerland 2015
Print (books, brochures, leaflets) Absetzer juhe, Antibiotika ade German-speaking Switzerland 2015
Print (books, brochures, leaflets) Das "FitPig"-Projekt trägt erste Früchte German-speaking Switzerland 2015
Media relations: print media, online media Die Fütterung wird in denStall verlegt Zeitung Schweizer Bauer German-speaking Switzerland Western Switzerland 2015
Print (books, brochures, leaflets) Einstallung: Nur die beste Vorbereitung des Stalls ist gut genug German-speaking Switzerland 2015
Print (books, brochures, leaflets) FitPig-Bestandsbetreuung: Erfahrungsbericht – Teil 1 German-speaking Switzerland 2015
Print (books, brochures, leaflets) Milchfieber senken, nicht mehr an Antibiotika denken! German-speaking Switzerland 2015
Media relations: print media, online media Mit richtiger Fütterung zum Erfolg Zeitung Schweizer Bauer Western Switzerland German-speaking Switzerland 2015
Media relations: print media, online media Resistenzen ist der Kampf angesagt Zeitung Schweizer Bauer Western Switzerland German-speaking Switzerland 2015
Talks/events/exhibitions Vortrag über "Was bringt Phasenfütterung in der Mast?" German-speaking Switzerland 2015
Media relations: print media, online media Einsatz für gesündere Tiere BauernZeitung German-speaking Switzerland Western Switzerland 2014

Abstract

Meat production and consumption often is accused to cause or exaggerate a number of problems regarding environmental pollution and the emerging antibiotic resistant pathogenic microorganisms. A recent survey on Swiss grower-finisher pig farms reported large differences in the efficiency by which feed is converted into animal tissue and thus into pork. The large variation suggests that the latest knowledge to optimize the production systems is often not efficiently applied by commercial farms. As a major part of the variation in efficiency seems to be caused by suboptimal housing and management, the optimization of the production system also offers important potential to reduce the dependency on antibiotics and to improve resource use efficiency.Novel animal breeding schemas offer additional approaches to address these challenges. Antibiotic medication can be reduced by making use of genetically determined resistance against Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC), a major cause of diarrhea, oedema disease and death among piglets. Novel breeding measures, such as focussing on the concept of residual feed intake also offer a novel approach to improve feed efficiency. Product quality has to be a focus in every optimization of a production system. The already significant contribution of meat to the supply of valuable and essential nutrients can be further improved and there is potential for increasing eating quality.The major aim of this project is to show feasible ways to produce a not only nutritious and delicious but also healthy product while avoiding negative impact of antibiotic medication and unnecessary emission, thus contributing at the same time to an enjoyable as well as sustainable life-style. Contributions from breeding, feeding, husbandry, trade, and meat processing will be combined to achieve this goal. Reasons for the lack of implementation of existing and new knowledge in the area of reducing emissions and antibiotic medication will be analyzed and concepts will be developed to more efficiently disseminate relevant information to the stakeholders.
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