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Key drivers of food security in mountains areas

Applicant Giger Markus
Number 130997
Funding scheme Scientific Conferences
Research institution Zentrum für Entwicklung und Umwelt Universität Bern
Institution of higher education University of Berne - BE
Main discipline Social geography and ecology
Start/End 01.01.2010 - 31.03.2010
Approved amount 9'000.00
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Keywords (3)

food security; mountains; vulnerability

Lay Summary (German)

Lead
Lay summary
Lead245 Mio Menschen in Berggebieten weltweit sind laut FAO von Ernährungsunsicherheit betroffen. Die Ernährungskrise 2007-08 hat diese Situation weiter verschärft. Harsches Klima, Abgelegenheit, schwieriger Zugang zu Märkten und hohe Produktionskosten sind strukturelle Gründe für diese Situation.ZieleAufgrund von Fallstudien aus Berggebieten in Afrika, Asien und Lateinamerika werden die Gründe für die schwierige Ernährungssituation analysiert und verglichen. Die Auswirkung der kurzfristigen Preiserhöhungen für Nahrungsmittel auf die Bevölkerung soll untersucht und gegenüber den anderen, strukturellen Faktoren bewertet werden. Das Ziel ist eine gemeinsame wissenschaftliche Publikation, welche diese Frage untersucht und Gegenmassnahmen diskutiert.BedeutungZwar bestehen bereits viele Untersuchungen über das generelle Phänomen des Hungerrisikos in abgelegen und marginalen Gebieten. Der besondere Fokus liegt aber hier auf den Berggebieten als einen speziellen räumlichen Kontext, und insbesondere auf die Auswirkungen der jüngsten, schockartigen Preiserhöhungen. Aus den Fallstudien, die nach einem vergleichbaren Muster ausgewertet werden. Damit sollen neue Einsichten über die Gründe für Hungerproblematik und mögliche Gegenmassnahmen ermöglicht werden. Eine relative Abfederung von den Marktschwankungen konnte aufgrund der Fallstudien teilweise bestätigt werden. Weil aber die untersuchten Gebiete und Haushalte nicht genügend Eigenproduktion aufweisen, haben die Preiserhöhungen letztlich trotzdem die Nahrungssituation weiter verschärft. Ein wesentlicher Anreiz zur Produktionssteigerung konnte nicht beobachtet werden, da die meisten Bauern über zuwenig Produktionsmittel und Arbeitskräfte verfügen. Gezielte Sozialprogramme der Regierungen haben in einigen Ländern aber geholfen, die Ernährungssituation der Haushalte zu stützen.Der Beitrag des SNF unterstützte einen Workshop, der im März 2010 in der Schweiz stattfand, und an dem Forschende aus Peru, Kolumbien, Ethiopien, Kenya, Nepal, Indien, China, Deutschland, Schweiz und der USA teilnahmen, wo sie ihre bisherigen Ergebnisse, welche sie unabhängig voneinander erarbeitet hatten, austauschen konnten. Eine gemeinsame wissenschaftliche Publikation will nun einen Beitrag leisten, die Berggebiete und ihre Bewohner weltweit durch besser gezielte Massnahmen zu unterstützen, und damit eine Beitrag zu leisten, die Anzahl der Hungernden langfristig zu reduzieren. Die Publikation wird neben dem SNF vom Centre for Development and Environment der Universität Bern, der DEZA und den Institutionen der beteiligten ForscherInnen unterstützt.
Direct link to Lay Summary Last update: 21.02.2013

Responsible applicant and co-applicants

Associated projects

Number Title Start Funding scheme
132773 Global Change and Mountain Regions: the Mountain Research Initiative Coordination Office 01.10.2010 Research Infrastructure
117630 Global Change and Mountain Regions: The Mountain Research Initiative Coordination Office 01.10.2007 Research Infrastructure

Abstract

While mountain areas are rich in biodiversity and are important sources of freshwater, they present particular challenges to those who inhabit them and drawing sustenance from them. For the vast number of mountain residents worldwide who meet their livelihood needs through cropping or livestock, in either subsistence or commercial economies, these challenges include physical isolation and attendant risks, limited access to markets and inputs, and higher production costs due to difficult topography, low soil fertility, harsh environments and natural hazards. FAO estimated the total number of mountain people at 718 million. In 2003 it was estimated that about 245 mio rural mountain people are vulnerable to food insecurity worldwide (Huddlestone et al., 2003). The recent food crisis has lead to renewed concerns about food insecurity and calls for investigation of specific vulnerabilities of mountain communities in respect of food security.Furthermore, considering the long-term trends affecting food security (climate change, loss of agro-biodiversity, increased competition for water and land due to biofuels production, continuing population growth, rise of incomes,), food security is not just a temporary concern but major challenge for the international community.While there exist an overall assessment of the status of food security in the world (Rosegrant et al. 2003, FAO, 2008), the nature of the drivers that influence the state of food security particularly in relation to specific geographic contexts remain poorly understood. This workshop intends to focus on mountain regions in the developing world, elucidate these drivers through case studies, and develop a typology of food security syndromes (Hurni et al.,2004; WGBU, 1997). The workshop will bring together researchers from Latin America, Africa, Central and South Asia and China, who will contribute their recent research results from local studies. These results will be compared, with particular attention paid to similarities and differences in the nature of the drivers based on a common concept (the FAO food security concept, FAO, 1996).The workshop participants will assess the way recent economic fluctuations have affected mountain communities (households, farms, and different segments of the population) and the responses by households, consumers and producers. The insights gained through the comparisons of case studies will allow lessons to be drawn for policy making, for development programs and for developing and refining modeling approaches. The focus of this approach will be the analysis of reasons for changes in food insecurity, and less in estimating overall quantitative effects.The workshop will be organized jointly by CDE and MRI. MRI will also contribute financially to the workshop. SDC, through its Global Progamme Food Security, has been approached with a request for partial funding (for preparatory work and the policy brief, thus not included in budget).Selected bibliographyFAO. 2008. The State of Food Insecurity in the World 2008. High food prices and food security -threats and opportunities. FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, ItalyFAO.1996. Declaration on world food security. World Food Summit, FAO, Rome.Huddleston Barbara et al. 2003. Towards a GIS-based analysis of mountain environments and populations. Environment and Natural Resources Working Paper No. 10, FAO, Rome.Hurni, H., Wiesmann, U. and R. Schertenleib (eds). 2004. Research for Mitigating Syndromes of Global Change. A transdisciplinary appraisal of selected regions of the world to prepare development-oriented research partnerships. Perspectives of the Swiss National Centre of Competence in Research (NCCR) North-South, University of Bern, Vol. 1. Bern: Geographica Bernensia, 468 pp.Pinstrup-Andersen, Per. 2009. Food security: definition and measurement. Food Security Volume 1, Number 1. February 2009 Springer Netherlands1876-4517 (Print) 1876-4525 (Online)Rosegrant Mark W.and Sarah A. Cline. 2003. Global Food Security: Challenges and Policies. Science 302 (5652), 1917. [DOI: 10.1126/science.1092958]WGBU (German Advisory Council on Global Change). 1997. World in Transition. The Research Challenge. Berlin: Springer Verlag.Ericksen, P. J., J.S.I. Ingram, D.M. Liverman (eds) 2009.Food Security and Environmental Change: Linking science, development and policy. Special issue of Environmental Science and Policy on "Food Security and Environmental Change", vol 12, iss 4.
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